Popović: Uloga ombudsmana nejasna građanima

“Bilo bi poželjno da se građjanima prije dnevnika stavi neka informacija da znaju kome da se obrate ukoliko su ugrožena njihova prava", smatra Ombudsmanka Radio televizije Crne Gore

3209 pregleda 2 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Jelena  Kočanović
Sa panel diskusije, Foto: Jelena Kočanović

Šta je uloga ombdusmana u medijima građanima još do kraja nije jasno.

To je poručila ombdusmanka Radio televizije Crne Gore, Danijela Popović tokom panel diskusije "Slabi mehanizmi i zastarjeli etički kodeks - samoregulacija medija u Crnoj Gori".

“Bilo bi poželjno da se građanima prije dnevnika stavi neka informacija da znaju kome da se obrate ukoliko su ugrožena njihova prava, smatra Popović, koja je kazala da je slala dopise da imejl adresa ombdusmana bude vidljivija”. Popović je kazala da je osnovno načelo da se poštuje etički kodeks, ocijeniviši “da su novinari prilično ležerni po tom pitanju”, kazala je Popović.

Ona je ocijenila da bi Savjet RTCG trebalo da preduzima ozbiljnije mjere kad dođe do kršenja pravila.

Direktor direktorata za medije, Neđeljko Rudović, kazao je da je potrebno da postoji jasna razlika između medija i onih koji zloupotrebljavaju novinarsku profesiju i gaze etiku novinarstva.

Rudović
Rudovićfoto: Jelena Kočanović

“Jedna oštra politička borba poslije 2006. godine je dovela do jedne snažne bitke izmedju medija koja se u jednoj mjeri prenijela i na lični nivo”, rekao je Rudović.

“Često nije postojala ni komunikacija izmedju medija, već samo svađe i sukobi. Različite uređivačke politike ne mogu, ne smiju i neće biti prepreka onome što je zajedničko svima u novinarstvu oko toga šta jeste a šta nije pošteno”. Rudović smatra da je “vrlo malo žalbi koje stižu ombdusmanima”.

Popović
Popovićfoto: Jelena Kočanović

“Smatram da bi savjet trebao da preduzima ozbiljnije mjere kad dođe do kršenja pravila”.

Direktorica TV E, Sonja Drobac rekla je da se “zalaže za postojanje jednog samoregulatornog tijela kao krovne ili drugostepene institucije“.

Drobac
Drobacfoto: Jelena Kočanović

“Samoregulacija ne treba odvoji medije od propagandnih mašinerija, posao samoregulacije je da unutar zajednice podiže standarde”, smatra Drobac.

Bonus video: