Tivat i dalje kuburi sa prostorom za đake: Neophodna još jedna nova osnovna škola

U OŠ “Drago Milović” upisano više od 1.900 djece, a kapacitet je 600 učenika u jednoj smjeni

11776 pregleda 9 komentar(a)
Animacija izgleda nove škole u Krtolima, Foto: Opština
Animacija izgleda nove škole u Krtolima, Foto: Opština

Iako je u ponedjeljak u Radovićima počela gradnja novog objekta OŠ “Branko Brinić” koja pokriva područje Krtola, Tivtu je neophodna još jedna nova osnovna škola, jer je ove godine u OŠ “Drago Milović” sa područnim odjeljenjima u Donjoj Lastvi i Gradiošnici, upisano više od 1.900 djece. Kapacitet glavnog objekta te škole u centru grada je 600 učenika u jednoj smjeni.

Tivat već godinama kuburi sa nedostatkom školskog i prostora u vrtićima, a posljednja zgrada osnovne škole u tom gradu napravljena je sredstvima samodoprinosa Tivćana prije više od 40 godina.

Administracija gradonačelnika Željka Komnenovića založila se da se nova osnovna škola gradi na Župi, u blizini objekta sportske dvorane, na zemljištu koje je u vlasništvu lokalne uprave, budući da Ministarstvo prosvjete nema adekvatnu svoju parcelu u Tivtu za gradnju nove škole.

Ipak, sva dosadašnja nastojanja gradske uprave da se na Župi ucrta nova škola za koju je Opština već načelno dogovorila i da njenu izgradnju većim dijelom finansira kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro, nisu naišla na razumijevanje obrađivača izmjena i dopuna “Državne studije lokacije Sektor 22 i sektor 23 Župa-Bonići” i njenog naručioca, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora (MEPU), a koji su do sada iznalazili različita opravdanja da ne uvaže zahtjev Opštine i objektivnu životnu potrebu građana Tivta.

Međutim, stavove Opštine u vezi s ovom gradnjom nove osnovne škole sada je podržao i premijer Dritan Abazović čija partijska koleginica iz URA, ministarka Ana Novaković-Đurović, rukovodi MEPU.

“U potpunosti prihvatam inicijativu Opštine da se što prije počne i sa gradnjom nove osnovne škole u Tivtu, na lokaciji na Župi i da se što prije završe sve procedure u vezi tim. Župa je idealna lokacija za novu školu koja je potrebna Tivtu”, kazao je Abazović prilikom posjete Tivtu radi polaganja kamena-temeljca za novu zgradu OŠ “Branko Brinić” u Krtolima.

Komentarišući inicijativu Opštine da se nova gradska osnovna škola gradi na Župi, Abazović je kazao da “tu imamo problem koji tradicionalno vezan za institucije”.

“Planska dokumenta su veliki problem Crne Gore i zakon koji je donesen prije par godina, u namjeri da se sve centralizuje, ni tada nije bio dobar, a tek od tada je napravio velike probleme. Vlada pruža punu podršku inicijativi izgradnje škole, potrebno je završiti administrativne stvari, ali više sam puta rekao gradonačelniku Komnenoviću da, što se nas tiče, mi to podržavamo. Nesrazmjerno je veliki broje djece u školi. Tivat je specifičan i nema puno opština kao što je Tivat, da u njima raste broj đaka. Ovaj grad se razvija brže nego drugi u Crnoj Gori, to treba priznati i čestitati, tako da i školska infrastruktura mora da prati taj rast i odgovori novim potrebama i trendovima”, rekao je Abazović.

On nije mogao novinarima konkretno odgovoriti na pitanje zašto Ministarstvo prosvjete do sada još nije realizovalo svoj dio dogovora od prije nekoliko godina, da to ministarstvo i Opština zajedničkim snagama realizuju pola miliona eura vrijednu investiciju zamjene kompletnog krova na centralnoj zgradi OŠ “Drago Milović”.

Gradska uprava Tivta je završila svoj dio obaveza i u gradskom budžetu obezbijedila 250.000 eura za realizaciju tog posla, ali Ministarstvo prosvjete već duže vrijeme ne odgovara na pozive iz Direkcije za investicije Opštine Tivat da i ono obezbijedi drugu polovinu potrebnog novca i da se konačno raspiše tender za zamjenu krova na trenutno najvećoj i najopterećenijoj tivatskoj školi.

Iz Direkcije za investicije su kazali da je Opštine Tivat u međuvremenu završila i izradu glavnog projekta za novu zgradu područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Donjoj Lastvi u šta je lokalna uprava uložila par desetina hiljada eura. U Opštini se stoga nadaju da će i izgradnja novog prosvjetnog objekta u Donjoj Lastvi ući u ambiciozno najavljeni program unapređenja prosvjetne infrastrukture u Crnoj Gori u 2024. za kada je Vlada najavila početak gradnje dvadesetak novih škola i vrtića u cijeloj državi.

Bonus video: