Cicvarić: Država da prepozna značaj kreiranja turističke ponude za OSI

"Pojedine zemlje, članice EU već duže vrijeme prepoznale su benefite od pružanja turističkih usluga osobama sa invaliditetom i u tom pogledu razvile projekte pristupačnog turizma", navela je izvršna direktorica NVO "Ekvivalent"

2529 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: NVO Ekvivalent
Sa konferencije, Foto: NVO Ekvivalent

Jako je važno da Crna Gora kao jedna vodeća turistička destinacija prepozna značaj kreiranja pristupačne turističke ponude za osobe sa invaliditetom (OSI) kao posebne kategorije turista, kako u dijelu poštovanja ljudskih prava tako i u dijelu ekonomske koristi za državu, kazala je izvršna direktorica nevladine organizacije “Ekvivalent” Svetlana Cicvarić.

Kako je saopšteno, ta NVO je organizovala završnu konferenciju u okviru realizacije projekta “Pristupačan turizam kao ljudsko pravo i razvojna šansa Crne Gore!” zahvaljujući finansijskoj podršci Američke ambasade u Podgorici.

"Na otvaranju završnog događaja ispred nevladine organizacije “Ekvivalent” prisutnima se obratila izvršna direktorica Svetlana Cicvarić koja je tom prilikom iskazala izuzetnu zahvalnost Američkoj ambasadi u Podgorici na pruženoj podršci za realizaciju ovog projekta koji je usmjeren na oblast pristupačnog turizma za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori", piše u njihovom saopštenju.

Cicvarić je u svom izlaganju istakla da je jako važno da Crna Gora kao jedna vodeća turistička destinacija prepozna značaj kreiranja pristupačne turističke ponude za ovu kategoriju turista kako u dijelu poštovanja ljudskih prava lica sa invaliditetom, tako i u dijelu ekonomske koristi za Crnu Goru, "posebno ako se uzme u obzir činjenica da naša država značajne prihode u ukupnom bruto društvenom proizvodu ostvaruje upravo kroz učešće prihoda od turizma".

U svom izlaganju navela je da su pojedine zemlje, članice EU već duže vrijeme prepoznale benefite od pružanja turističkih usluga osobama sa invaliditetom i u tom pogledu razvile projekte pristupačnog turizma. Na kraju svog uvodnog izlaganja, ona je istakla da se Crna Gora ratifikacijom Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom obavezala da osobama sa invaliditetom osigura pravo na pristup proizvodima, dobrima i uslugama koji predstavljaju dio turističke ponude Crne Gore.

Ispred Američke ambasade u Podgorici, prisutnima se obratila zamjenica šefa odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje, gospođa Suzanne Schaefer.

"Podrška osobama sa invaliditetom nije samo moralna dužnost već i pitanje osnovnih ljudskih prava. Osim toga, poštovanje zakona i propisa u vezi sa pristupačnošću nije samo zakonska obaveza, već i odraz naše posvećenosti obezbjeđivanju jednakih mogućnosti i dostojanstva za sve. Ambasada SAD u Crnoj Gori rado podržava projekte koji unaprjeđuju toleranciju, različitost i inkluziju u crnogorskom društvu. Kroz naše programe grantova, programe razmjene i druge inicijative, nastojimo da pozitivno utičemo na živote osoba sa invaliditetom", istakla je Schaefer.

U ime nevladine organizacije “Ekvivalent” prisutnima se obratio i koordinator projekta, gospodin Milorad Hajrović koji se u svom izlaganju osvrnuo na rezultate projekta ističući značaj i prednosti pristupačnog turizma u dijelu primjene i poštovanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom i ekonomskog razvoja naše države.

NVo ekvivalent
foto: NVO Ekvivalent

Hajrović je istakao da je tokom realizacije projekta održan veći broj sastanaka sa relevantnim državnim i lokalnim institucijama i organizacijama iz oblasti zaštite ljudskih prava lica sa invaliditetom, kao i iz oblasti turizma.

Naveo je da je u okviru implementacije ovog projekta izvršena nabavka određenog seta opreme asistivne tehnologije koja je korištena kroz pilot projekat ističući da se navedena oprema odnosi na obezbjeđivanje pristupačnosti pješčanih plaža i urbanih turističkih naselja osobama koje se otežano kreću i informacija o turističkim sadržajima određenih lokaliteta za osobe oštećenog vida ili sluha.

Koordinator projekta je potom kazao da je u okviru pilot faze projekta prvenstveno sprovedeno istraživanje kako sa osobama sa invaliditetom, tako i sa relevantnim institucijama i organizacijama, nakon čega je izvršen izbor institucija i organizacija sa kojim je zaključen Ugovor o ustupanju na korišćenje opreme asistivnih tehnologija.

Ovom prilikom navedena oprema uručena je “Udruženju lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore”, “Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj”, “Prirodnjačkom muzeju Crne Gore” i “Biblioteci za slijepe Crne Gore.” U nastavku obraćanja, istakao je da je tokom trajanja pilot projekta, pružana tehnička podrška turistima sa invaliditetom i kontinuirano vršena promocija projektnih aktivnosti. Na kraju svog izlaganja izrazio je nadu da će oblast pristupačnog turizma biti značajnije prepoznata od strane svih relevantnih institucija i da će za njenu promociju i razvoj biti pružena znatno veća podrška.

Na konferenciji je potom dat osvrt na rezultate analize pravnog okvira kojim je uređena oblast turizma u Crnoj Gori, od strane saradnika na projektu, diplomiranog pravnika, jednog od autora Studije, Luke Stijepovića, koji je istakao da je zakonska regulativa koja uređuje oblast turizma u dobroj mjeri usklađena sa predviđenim standardima pristupačnosti za lica sa invaliditetom, ali da veliki problem predstavlja loša primjena zakonskih normi u praksi.

Potom se osvrnuo na Konvenciju UN-a o pravima lica s invaliditetom ističući da bi svi akteri koji direktno ili indirektno učestvuju u kreiranju pristupačne turističke ponude trebali da se vode konceptom „univerzalnog dizajna“ (dizajna za sve) koji podrazumjeva dizajniranje proizvoda, okruženja i usluga, tako da ih sva lica sa invaliditetom mogu koristiti u najvećoj mogućoj mjeri bez dodatnih adaptacija.

Nakon toga, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore Andrija Marićević, organizacije koja je korisnik opreme ustupljene u okviru implementacije ovog projekta. Marićević je u svom izlaganju naveo da je njegovoj organizaciji dodijeljen skuter za kretanje lica sa invaliditetom i lica smanjene pokretljivosti u užim gradskim područjima i da je u periodu od maja do početka oktobra, skuter koristilo 59 turista sa invaliditetom koji nisu skrivali zadovoljstvo zbog mogućnosti njegovog korišćenja.

Potom se prisutnima obratio i Božidar Denda, direktor „Biblioteke za slijepe Crne Gore,“ jedne od institucija koja je korisnik opreme asistivne tehnologije.

Denda je u svom izlaganju istakao da je zahvaljujući dodijeljenoj opremi, tablet uređajima sa instaliranim softverom za pristup informacijama licima oštećenog vida i sluha, obezbjeđena dostupnost usluga i sadržaja “Biblioteke za slijepe Crne Gore.” Iskoristio je priliku da se zahvali nevladinoj organizaciji “Ekvivalent”, kao nosiocu projekta i Američkoj ambasadi u Podgorici kao donatoru projekta, ukazujući na izuzetno veliki značaj i ulogu opreme koja omogućava osobama sa invaliditetom pristup turističkim uslugama i sadržajima.

Na kraju ovog događaja prisutnima se obratio i jedan od korisnika opreme asistivne tehnologije, Nikola Zekić, diplomirani etnomuzikolog, koji je u svom izlaganju istakao da je zahvaljujući tablet uređaju koji je dodijeljen Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, po prvi put imao priliku da potpuno samostalno i bez asistencije druge osobe uz korišćenje ovog uređaja se upozna sa svim izloženim eksponatima koji se nalaze u galeriji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Ovo je veoma važno iz razloga što osobe sa invaliditetom na ovaj način mogu bez povrede ličnog dostojanstva, samostalno pristupiti sadržajima i uslugama koj predstavljaju dio turističke ponude.

Završna konferencija održana je sa ciljem predstavljanja rezultata projekta i prepoznavanja važnosti promocije i razvoja pristupačnog turizma za lica sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Bonus video: