MVP: Iz Izraela stiže 11 državljana Crne Gore, mjesta bilo za sve koji su željeli da se vrate

"Apelujemo na naše državljane da koriste prilike za evakuaciju koje se ukazuju, jer u situaciji narušene bezbjednosti, ne postoji garancija da će se i kojom dinamikom organizovati novi humanitarni letovi"

15353 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iz Izraela je danas evakuisano još 11 državljana Crne Gore, od čega je troje doputovalo komercijalnim letom izraelske avio kompanije iz Tel Aviva u Tivat, a osam državljana je priključeno humanitarnom letu do Skoplja, koji je organizovala Sjeverna Makedonija, saopšteno je iz Ministarstva vansjkih poslova (MVP).

Njima se se pridružila i jedna državljanka Ukrajine, koja ima privremeni boravak u Crnoj Gori.

"Po slijetanju u Skoplje, koje se očekuje u popodnevnim satima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je organizovalo transfer do Podgorice. Kako je ranije saopšteno, bili smo u stalnom kontaktu sa državama regiona, kao i ostalim partnerskim zemljama, kako bi se, ukoliko neka od tih zemalja bude realizovala evakuacioni let, pridružio i određeni broj državljana Crne Gore. Na taj način, sinoć je potvrđena mogućnost da se na humanitarni let u organizaciji Vlade Sjeverne Makednije ukrca određeni broj državljana Crne Gore, shodno raspoloživim kapacitetima. Svih 18 državljana Crne Gore koji su se, do tog trenutka, javili kriznom timu MVP-a, obaviješteni su o ovoj mogućnosti, kao i da je potrebno da u jutarnjim časovima 13. 10. 2023. budu na aerodromu u Tel Avivu", navodi se u saopštenju MVP-a.

Pojasnili su da je od 18 državljana, šestoro saopštilo da iz privatnih razloga ne želi da otputuje danas, dvoje se, nakon što su obaviješteni o letu, nijesu javljali, dok je jedna državljanka, uz zahvalnost na podršci, informisala da je kupila kartu za komercijalni let 15. oktobra kada će se vratiti.

"Imajući u vidu da je nakon realizacije evakuacionog leta u organizaciji Vlade Crne Gore, krizni tim, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji i Ambasadom Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, omogućio još jednu priliku našim državljanima da se humanitarnim letom vrate iz Izraela, kao i da smo svim državljanima koji su se javljali ukazivali na mogućnosti da bezbjedno napuste Izrael, Ministarstvo vanjskih poslova upućuje državljane, koji su ipak odlučili da ostanu u Izraelu, da prate komercijalne letove koji, sa aerodroma u Tel Avivu, funkcionišu svakodnevno prema više destinacija. Takođe, apelujemo na naše državljane da koriste prilike za evakuaciju koje se ukazuju, jer u situaciji narušene bezbjednosti, ne postoji garancija da će se i kojom dinamikom organizovati novi humanitarni letovi".

Iz MVP-a su saopštili da njihov krizni tim ostaje na raspolaganju za sve, eventualno potrebne, informacije.

"I nastaviće da prati situaciju u saradnji sa nadležnim organima, kao i partnerskim državama, a u cilju mogućeg pridruživanja humanitarnim letovima, kako bi napustili teritoriju Izraela", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: