"Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore" 18. oktobra u Rektoratu UCG-a

Naučni skup svečano će otvoriti rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović

2679 pregleda 0 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore (UCG) organizovaće dvodnevni međunarodni naučni skup "Dani dijaspore i prijatelja Crne Gore 2023", na kojem će govoriti i počasni gost skupa, nobelovac Konstantin Kostja Novoselov.

Kako je saopšteno iz UCG-a svečano otvaranje naučnog skupa počinje u srijedu, 18. oktobra, u 9 časova, u Rektoratu UCG, a otvoriće ga rektor Univerziteta Vladimir Božović.

Na otvaranju će, u uvodnom dijelu govoriti i prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka za nauku i tehnološki razvoj, akademik prof. dr Predrag Miranović, iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), akademik prof. dr Elvis Ahmetović, iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, zvanje počasnog profesora UCG biće uručeno akademiku Ivanu Božoviću, naučniku istraživaču Brukhejven Nacionalne laboratorije i profesoru Univerziteta Jejl u Americi.

Nakon uvodnog dijela, govoriće nobelovac Konstantin Kostja Novoselov, najpoznatiji po otkriću grafena na Univerzitetu u Mančesteru i stručnjak za fiziku kondenzovane materije, mezoskopsku fiziku i nanotehnologiju.

Ovogodišnja konferencija, kao i konferencija u 2022. godini, okuplja najveća imena u svijetu nauke koja potiču sa ovih prostora, a svoja naučna istraživanja realizuju na prestižnim institucijama u Americi, Evropi i regionu.

Iz Univerziteta su kazali da je skup posvećen prirodnim naukama u najširem smislu. Nauke i naučne oblasti koje će biti obuhvaćene ove godine su: energetika, fizika, geofizika, genetika, hemija, informatika, inženjerske nauke, matematika, medicina itd.

Bonus video: