Juventas: Apel obrazovnim i socijalnim institucijama da omoguće pravo na obrazovanje i pruže podršku svakom djetetu

"Smatramo da je ovakvom reakcijom institucija, ali i brojnih roditelja, zanemaren najbolji interes djeteta i nije pružena adekvatna podrška djetetu i porodici"

3841 pregleda 4 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Nevladina organizacija Juventas apeluje na Ministarstvo prosvjete, osnovne škole i socijalne institucije da zajednički djeluju u omogućavanju prava na obrazovanje i pružanju podrške u ostvarivanju najboljeg interesa djeteta kojem je izrečena vaspitna mjera premještaja iz O.Š. „Oktoih“ u O.Š. „Milorad Musa Burzan“ zbog problema u ponašanju.

Iz Juventasa su podsjetili da poslednjih dana svjedočimo širenju informacija o nasilnom ponašanju maloljetnog dječaka, učenika sedmog razreda, koji je zbog problema u ponašanju premješten u drugu školu, koja ga ne prihvata, a zatim upućen u novu školu u kojoj roditelji učenika/ca te škole protestuju zbog toga što ne žele da njihova djeca budu u istoj školi sa „problematičnim“ djetetom, prenosi PR Centar.

„Smatramo da je ovakvom reakcijom institucija, ali i brojnih roditelja, zanemaren najbolji interes djeteta i nije pružena adekvatna podrška djetetu i porodici. Podsjećamo da rad sa djetetom sa socijalno neprilagođenim ponašanjem podrazumjeva multisektoriski pristup koji uključuje saradnju svih institucija, a na prvom mjestu obrazovnih i socijalnih. Shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, škola je obrazovno-vaspitna ustanova, a osnovno obrazovanje je obavezno za svako dijete”, objasnili su iz Juventasa.

Razvoj i vaspitanje djeteta, kako su naveli iz Juventasa, nije lak put ni za jednog roditelja i može imati različite izazove, a na tom putu, jako je važna podrška škole, psihološko-pedagoških službi, centara za socijlni rad i organizacija civilnog društva koje sprovode programe podrške porodicama.

“Moramo imati na umu da smo obavezni da pomognemo svoj djeci tokom njihovog razvoja, a posebno onoj koja imaju izazove tokom odrastanja. U kojoj god školi da navedeni dječak bude nastavio obrazovanje, očekujemo da škola zajedno sa Ministarstvom prosvjete i ostalim obrazovnim i socijalnim institucijama i organizacijama, kreira plan podrške za dijete i njegovu porodicu kojim će se omogućiti kontinuiran tretman različitih intervencija u cilju pozitivne promjene u djetetovom ponašanju, što će u daljem rezultirati njegovim pravilnim rastom i razvojem, koje je jedno od osnovnih prava djeteta”, poruka je iz Juventasa.

U toj NVO smatraju da je preventivan rad neophodan u cilju smanjenja vršnjačkog nasilja i jačanja vaspitne uloge škole.

Dodali su da jejako važno da svi roditelji i šira društvena zajednica daju značaj razvijanju osjećaja empatije i razumjevanja drugog, posebno u ovakvim okolnostima.

“To ujedno pokazuje i koliko smo kao društvo zreli i spremni da rješavamo probleme sa kojima se nose naša djeca, a ujedno i da omogućimo zdravo i sigurno okruženje za svako dijete”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: