Monstat DPS-u: Ispunjeni svi uslovi za sprovođenje popisa

Na zahtjev DPS-a o uvođenju obaveznog internog i eksternog monitoringa popisa, uz unutrašnu kontrolu svih opozicionih (naročio parlamentarnih) partija, kao i eksternu kontrolu Eurostata, iz Monstata su odgovorili da priznaju jedino monitoring Eurostata.

10567 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Uprave za statistiku Monstat danas su odgovorili na 17 zahtjeva Demokratske partije socijalista (DPS) koji je zaprijetio bojkotom popisa ako se ne ispune njihovi uslovi.

Popis u Crnoj Gori bi trebalo da se održi od 1. do 15. novembra.

1. Odgovarajući na prvi uslov DPS-a da se popis odloži na najmanje šest mjeseci, iz Monstata su rekli da su svi uslovi za sprovođenje popisa ispunjeni, da je usvojen zakon, uredba, izrađena metodologija...

2. Na to što je DPS zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, te da se izvrši njegovo usklađivanje sa drugim pravim aktima Crne Gore, istog ranga, kao i sa međunarodnim standardima i propisima koji tangiraju popis, iz Monstata su naveli da je izvršeno i nacionalno i međunarodno usklađivanje.

3. DPS je zatražio ispunjavanje preporuka Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), koja navodi da popis treba izbjegavati u izbornim godinama, kao i u periodu političke nestabilnosti

Iz Monstata su tim povodom rekli da se Vlada prilikom definisanja perioda sprovođenja popisa usmjeravala u skladu sa preporukama UNECE i da ne stoji tvrdnja da "izborni proces ne može se smatrati okončanim do izbora nove vlade".

4. DPS je poručio i da član 37 Zakona o popisu stanovništva jasno definiše da je sve podzakonske akte, dakle Metodologiju o sprovođenju popisa i Uputstvo za popisivače, neophodno donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona.

Iz Monstata su tim povodom kazali da su izradili Metodologiju za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa.

5. Na zahtjev DPS da treba pristupiti realizaciji preduslova za obuku popisivača, što kako tvrde iz te partije u ovom trenutku nije izvodivo niti se obuci pristupilo, uslijed činjenice da Metodologija za sprovođenje popisa i Uputstvo za popisivače, još nisu objelodanjeni, što kako tvrde onemogućava adekvatno vrijeme za pripremu lica koja sprovode popis, iz Monstata su rekli da su neosnovani navodi da "preduslovi za obuku popisivača nisu stvoreni".

6. DPS je naveo i da ispunjavanje člana 22 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji navodi da je Uprava za katastar i državnu imovinu, u saradnji sa Upravom za statistiku Crne Gore, dužna da blagovremeno, a najkasnije do tri mjeseca prije početka realizacije popisa, pripremi svu statistiko-tehničku dokumentaciju neophodnu za sprovođenje popisa, iz Monstata poručuju da su neosnovani navodi da "statističko-tehnička dokumentacija neophodna za sprovođenje popisa, nije spremna".

7. DPS je poručio da nedovoljan broj popisivača dovodi u pitanje relevantnost i validnost samog procesa popisa, a Monstat je na to odgovorio da je javnim oglasima koje su raspisale popisne komisije, traženo oko 3.800 popisivača i 420 instruktora za cijelu Crnu Goru, te da je broj kandidata za instruktore ispunjen i završen je njihov odabir.

8. Na zahtjev DPS-a o uvođenju obaveznog internog i eksternog monitoringa popisa, uz unutrašnu kontrolu svih opozicionih (naročio parlamentarnih) partija, kao i eksternu kontrolu Eurostata, iz Monstata su odgovorili da priznaju jedino monitoring Eurostata.

9. Na zahtjev DPS-a da se omogući predstavnicima opozicionih partija paritetno učešće u sprovođenu popisa stanovništva, kroz njihovo članstvo u popisnim komisijama (najmanje dva predstavnika opozicije), Monstatu je naveo da im je prihvatljivo da se predstavnicima političkih partija dozvoli učešće u popisnim komisijama u domenu obaveza koje se odnosi na poslove organizacione odnosno logističke prirode. Ističu da je u ovom smislu nepohodan i pravni akt kojim se to predviđa.

10. Na zahtjev DPS-a da se omogući učešće opozicionih partija u izboru instruktora i popisivača, iz Monstata su odgovorili da su Uslovi za odabir instruktora i popisivača su predviđeni javnim oglasom i da „politička pripadnost pojedinaca nije sadržana u uslovima oglasa“.

11. Jedan od uslova DPS-a je i ponovno štampanje popisnih listića uz prisustvo jasnog internog i eksternog monitoringa, s obzirom da je kako kažu javnost informisana da je oštampano oko dva miliona popisnih listića, dok je kako kaže DPS Monstat definisao broj od 617.000 lica koja se obuhvataju popisom.

Iz Monstata su tim povodom rekli da navedeni iskazi nisu istiniti. "Štampanje popisnih upitnika predviđeno je Ugovorom za štampanje, distribuciju i isporuku popisnog materijala svim jedinicama lokalne samouprave. Istim nije predviđen bilo kakav monitoring", rekli su iz Monstata.

12. Na zahtjev DPS-a da trena definisati jasan iskaz zdravstvenog sistema u odnosu na rizične grupe i najugroženije bolesnike oboljele od COVID 19, te definisati način obavljanja popisa stanovništva i ostvarenja prava ovih građana. iz Monstata navode da su od Instituta za javno zdravlje dobijene preporuke za predviđeni period sprovođenja popisa od 1. do 15. novembra, a koji će biti sastavni dio obuke za popisivače.

13. DPS je poručio i da je obavezna izrada Plana rizika popisa, a iz Monstata su naveli da su donijeli Registar rizika u skladu sa članom 14 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru

14. DPS je kazao i da je neophodna obavezna izrada Marketing plana kampanje za popis stanovništva, s obzirom da je Monstat shodno Zakonu i statističkim standardima, dužan edukovati građane Crne Gore o pravima i načinu realizacije popisa.

Iz Monstata su povodom toga rekli da je marketing plan kampanje sadržan u konceptu za implementaciju aktivnosti za javnu kampanju za statističko istraživanje "Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godina", razrađen detaljno po svim aktivnostima.

15. Na zahtjev DPS-a da Vladine institucije i nadležna ministarstva hitno pristupe zaštiti građana od političkog uticaja u javnosti, od strane različitih organizacija, na njihovo opredjeljenje tokom sprovođenja samog popisa stanovništva, iz Monstata navode da poruke političkih partija pa samim tim i kampanje koje vode političke partije predstavljaju isključivo njihove političke stavove i iste apsolutno ne mogu i neće uticati na profesionalno i odgovorno sprovođenje popisa od strane Monstata.

16. Na zahtjev DPS-a da se uputi zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka, za aktivno uključivanje u cjelokupni proces, a u cilju obezbjeđivanja tajnosti podataka građana koji su predmet popisa, iz Monstata su rekli da je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je zakon Lex specialis, koji se donosi na osnovu člana 25 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, koji je takođe zakon Lex specialis.

17. DPS je pozvao i na pristupanje kreiranju softverskog rješenja koje omogućava digitalni unos podataka na licu mjesta, kao i njihovu centralizaciju koja se vrši direktnim unosom od strane popisivača, prilikom razgovora sa građanima.

Monstat je povodom toga poručio da se kako bi izbjegli potencijalne rizike koji su mogući u slučaju korišćenja novih metoda prikupljanja podataka (poput laptopa, veb popisivanja), a podstaknuti poslednjim dešavanjima izazvanih sajber napadima u organima državne uprave, odlučio se za tradicionalni način sprovođenja popisa korišćenjem papirnih upitnika.

Bonus video: