Kolašin: Radovi na izgradnji hidrotehničke infrastrukture u ulici Boška Rašovića gotovi tek u novembru

Brojne okolnosti uticale na kašnjenje radova na infrastrukturi u centru Kolašina

7346 pregleda 15 komentar(a)
Obustava saobraćaja do novembra, Foto: Dragana Šćepanović
Obustava saobraćaja do novembra, Foto: Dragana Šćepanović

Radovi na izgradnji hidrotehničke infrastrukture u ulici Boška Rašovića u Kolašinu, koji je trebalo da budu završeni početkom ovog mjeseca, najvećim dijelom biće okončani u novembru.

Za to, kako su “Vijestima” kazali iz Opštine, a prema informacijama koje su dobili od nadzorne službe, ima više razloga. Najavljuju da će “do 1. novembra biti izvedeno 95 odsto radova” u toj saobraćajnici.

“Prvobitni rok izvršenja radova po ugovoru bio je 120 dana, odnosno 3. oktobra. Usljed otežanih uslova izvođenja radova, činjenica je da je moralo doći do pomjeranja rokova. Kašnjenje prilikom izvođenja radova je direktna posljedica loših vremenskih uslova na samom početku izvođenja radova, otežanih uslova rada, iskopa na dubinama i preko četri metra, u materijalima koji pripadaju lošijoj stijenskoj kategoriji, pa je prilikom izvođenja radova dolazilo do čestih obrušavanja”, neki su od razloga, koji su po ocjeni nadzora, doveli do kašnjenja.

Podsjećaju i da je pravljena pauza dok je trajala manifestacija MOSI 2023. Izvođač je, saopštili su iz nadzorne službe, imao izazove i zbog starih azbestnih vodovodnih cijevi. Navodno, trebalo je voditi računa da prilikom iskopavanja u blizini cijevi ne dođe do oštećenja, a samim tim i prekida u vodosnabdijevanju.

Kao i ranije kada su izvođeni slični radovi na gradskim saobraćajnicama, teškoće je, kako tvrde, stvarao i veliki broj instalacija kojih nema u katastru instalacija.

Radove izvodi “Indel Inženjering” d.o.o. Podgorica, a realizacijom tog projekta, kako je ranije najavljeno, biće riješen problem izlivanja atmosferskih voda u dijelu naselja koja gravitira toj saobraćajnici, kao i problem neizgrađene fekalne kanalizacije. Takođe, projektom je obuhvaćeno i rješenje problema otpadnih voda u takozvanom izbjegličkom naselju, koje će konačno biti povezano na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu.

Glavnim projektom obrađena je izgradnja atmosferske kanalizacije za najkritičnije područje oko Ulice Boška Rašovića, zatim, izgradnja fekalne kanalizacije duž te saobraćajnice, kao i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže i izgradnje novih distributivnih i priključnih cjevovoda.

Duž bočne ulice koja spaja ulice Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića, u kojoj nema postojećih instalacija predviđena je izgradnja novih kolektora fekalne i atmosferske kanalizacije i novih vodovodnih cjevovoda. Tim projektom, kako je saopšteno iz lokalne uprave, obuhvaćena je i izrada priključaka na gradski vodovod i gradsku fekalnu kanalizaciju za sve postojeće i planirane objekte na urbanističkim parcelama koje se nalaze duž Ulice Boška Rašovića ili gravitiraju toj saobraćajnici.

Za parcele između ulica u kojima se izvode radovi do sada je vladalo veliko interesovanje investitora. U tom dijelu grada već je izgrađeno nekoliko turističkih objekata i stambenih zgrada, koje do sada nijesu mogle biti priključene na kanalizaciju, pa se na rekonstrukciju ulice dugo čekalo.

Izvođenje radova minulih mjeseci zakomplikovalo je režim saobraćaja u gradu, naročito tokom ljetnje turističke sezone, jer je ta, a povremeno i djelovi Ulice Milivoja Bulatovića, bili zatvoreni za saobraćaj. Novim rješenjem nadležnog Sekreterijata saobraćaj duž cijele ulice zabranjen je do početka novembra.

Bonus video: