Agencija će pratiti snimaju li kamere MUP-a previše

Nadležni tvrde da će pratiti funkcionisanje sistema video-nadzora na javnim površinama

13527 pregleda 14 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) nakon obavljenog nadzora utvrdiće da li je došlo do prekomjerne obrade podataka sistema video- nadzora na javnim površinama.

“AZLP će po predmetnom pitanju izvršiti nadzor i utvrditi činjenično stanje, da li je došlo do prekomjerne obrade podataka u konkretnom slučaju, i o tome obavijestiti javnost”.

To su “Vijestima” saopštili iz institucije na čijem se čelu nalazi Ivan Medojević, odgovarajući na pitanja da li Ministarstvo unutrašnjih poslova ima njihovu saglasnost za prikupljanje podataka na način kakav je opisao prvi čovjek MUP-a Filip Adžić.

Adžić je prije par dana saopštio da su stvoreni svi uslovi za stavljanje sistema video-nadzora gradova u funkciju.

“Sistem (Podgorica, Bar, Budva) predstavlja moćan alat čija je primarna svrha očuvanje sigurnosti i zaštita građana. Koristeći napredne tehnologije, koje omogućavaju neprekidno praćenje javnih površina, što značajno doprinosi prevenciji i rješavanju kriminalnih aktivnosti”, napisao je Adžić prekjuče na Fejsbuku.

Konstatovao je da taj sistem pruža širok spektar funkcionalnosti - uključujući prepoznavanje registarskih oznaka vozila, identifikaciju lica i objekata, kao i detekciju saobraćajnih prekršaja i podršku u procesu sankcionisanja nesavjesnih učesnika u saobraćaju.

“U narednom periodu planirano je proširenje infrastrukture na ostale crnogorske gradove, što će ovaj sistem učiniti najvećim saveznikom bezbjednosnim službama i organima u sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela”, napisao je Adžić.

“Vijesti” su predstavnike AZLP, između ostalog, pitale koje su obaveze nadležnih u smislu informisanja javnosti da se njihovi podaci prikupljaju, na koji način podaci mogu biti prikupljani, ko ima pristup podacima koji se dobiju obradom...

Bonus video: