Tužilaštvo izviđa, inspekcija ćuti

Formiran predmet nakon što su “Vijesti” objavile da bjelopoljsko komunalno preduzeće nelegalno odlaže životinjski otpad na deponiji u Dobrakovu

28815 pregleda 38 reakcija 8 komentar(a)
Deponija kraj magistralnog puta i rijeke Lim, Foto: NVO Euromost
Deponija kraj magistralnog puta i rijeke Lim, Foto: NVO Euromost

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Bijelom Polju formiralo je predmet u slučaju nezakonitog odlaganja životinjskog otpada na privremenoj deponiji u Dobrakovu.

Iz Tužilaštva saopštili da je postupak u fazi izviđaja, odgovarajući na pitanje da li su u preduzeću “Komunalno Lim” izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, nakon što su “Vijesti” u ponedjeljak objavile da se životinjski otpad bez dozvole odlaže na privremenoj deponiji na granici sa Srbijom.

“Nakon prikupljanja dokaza radi razjašnjenja ove krivično-pravne stvari biće donešena odluka u predmetu”, navedeno je u odgovoru.

Da bjelopoljsko preduzeće “Komunalno Lim” nema dozvolu za odlaganje životinjskog otpada na privremenu deponiju, a da to godinama radi i naplaćuje tu uslugu prerađivačima mesa sa teritorije opštine, tada je potvrdio i v.d. izvršnog direktora Muradif Grbović. On je prošlog vikenda kazao “Vijestima” da su prije petnaest dana tražili od predsjednika Opštine Petra Smolovića da im obezbijedi privremeno rješenje za odlaganje životinjskog otpada na deponiju u Dobrakovu, koja se nalazi poslije graničnog prelaza sa Srbijom.

Grbović je juče kazao “Vijestima” da je dobio pozitivan odgovor od Smolovića.

Nelegalno odlaganje životinjskog otpada, Grbović je pravdao brigom po zdravlje građana.

“Sve do trenutka dok se odobrenje od nadležnog organa ne dobije, vršimo usluge odvoženja, s obzirom na to da bi ovaj problem (životinjski otpad) izazvao katastrofalne posljedice po zdravlje i bezbjednost građana ove opštine, ukoliko bi smo prestali sa pružanjem usluga te vrste”, kazao je tada Grbović “Vijestima”, podsjetivši da je, kada je riječ o drugim vrstama otpada, Skupština opštine Bijelo Polje dala deponiju na korišćenje preduzeću “Komunalno Lim”.

U otpad životinjskog porijekla ubrajaju se djelovi tijela, leševi i kosti, odnosno sve što nije namijenjeno za ljudsku ishranu...

Neuređena deponija nalazi se kraj magistralnog puta, na oko četrnaest kilometara od Bijelog Polja, između dva granična prelaza - crnogorskog i srbijanskog.

Grbović ističe da je Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uputio zahtjev za izdavanje odobrenja za deponovanje otpada životinjskog porijekla.

“Optimističan sam po tom pitanju, jer ovo društvo svakako već deponuje otpad na način predviđen Zakonom o veterinarstvu, te se nadam da ćemo relativno brzo dobiti traženu saglasnost s obzirom na to da ne postoje smetnje za izdavanje iste”, kazao je on.

Grbović
Grbovićfoto: Savo Prelević

Iz sanitarne i ekološke inspekcije “Vijestima” su kazali da je odlaganje animalnog otpada u nadležnosti veterinarske inspekcije.

PR Uprave za inspekcijske poslove Irena Radusinović je u odgovoru “Vijestima” objasnila da inspekcijski nadzor koji se odnosi na odlaganje komunalnog otpada, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, obavlja komunalna inspekcija.

“Jedino u slučaju kada se na privremenom odlagalištu odlaže otpad za dvije i više jedinica lokalne uprave to prelazi u nadležnost ekološke inspekcije. Zakonom o veterinarstvu, postupanje sa otpadom animalnog porijekla i nusproizvodima koji nijesu za ishranu propisano je da inspekcijski nadzor nad odredbama tog Zakona vrši inspekcija za veterinarstvo”, navela je Radusinović.

A da li je zbog ovog problema reagovala veterinarska inspekcija, nije poznato, jer nisu odgovorili na upite “Vijesti”, za koje su u petak potvrdili da su ih dobili, navodeći da “ne znaju da li će stići da odgovore do kraja radnog vremena”.

Grbović je ranije kazao “Vijestima” da preduzeće ima zaključene ugovore sa bjelopoljskim prerađivačima mesa, i da usluge fakturišu, kako je pojasnio, po cjenovniku preduzeća. Istakao je da može obezbijediti uvid u mjesečne fakture koje se ispostavljaju prerađivačima mesa...

Iz Nevladine organizacije “Euromost”, međutim, tvrde da se privremena deponija u Dobrakovu koristi nekontrolisano, a da pojedini zaposleni u preduzeću “Komunalno Lim” naplaćuju usluge, ali da ih ne prijavljuju preduzeću.

Grbović je kazao da jeste zatekao određene neregularnosti kada je u aprilu, kao kadar Bošnjačke stranke, preuzeo funkciju v. d. izvršnog direktora preduzeća, ali da rade na njihovom otklanjanju, istakavši da će uskoro postaviti montažni objekat i uspostaviti rad portirske službe sa video-nadzorom, kako bi kontrolisali ulazak na deponiju.

Bonus video: