Perović: Pomor ribe je u Nikšiću višegodišnji problem

Dodatan problem u očuvanju ribljeg fonda predstavlja krivolov, a Perović dodaje da su i ribolovne osnove “nedovoljno kvalitetne”
77 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Perović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.08.2017. 11:39h

Pomor ribe iz nikšićkih vještačkih jezera se ne dešava samo u vrijeme remonta Hidroelektrane “Perućica”, već je to gotovo svakodnevni problem, koji je posljedica višedecenijskog lošeg upravljanja i odnosa prema ribljem fondu uopšte, smatraju u Ekološkom pokretu "Ozon".

Iz NVO “Green Home” i “Društva mladih ekologa” iz Nikšića nedavno su objavili video i saopštenje u kojem navode kako svake godine stotine kilograma ribe ugine kao posljedica poslovanja Elektroprivrede Crne Gore i remonta koji se dešava krajem jula ili početkom avgusta.

Izvršni direktor “Ozona” Aleksandar Perović smatra da bi EPCG i Sportsko-ribolovačko društvo iz Nikšića, trebalo da “značajno unaprijede” postojeće stanje.

“Imajući u vidu da nije urađena adekvatna infrastruktura na vještačkim akumulacijama za održivo upravljanje ribljim fondom, kao što su baraži i riblje staze, potpuno je jasno da EPCG koja gazduje jezerima, kao i ribolovačko društvo koje upravlja ribljim fondom, moraju značajno da unaprijede postojeće katastrofalno stanje i otvore prostor za argumentovan javni dijalog koji će dovesti do najboljeg primjenjivog rješenja”, kazao je.

U “Ozonu” smatraju da u oblasti slatkovodnog ribarstva postoji značajan “razvojni potencijal i prilika za otvaranje 'novih' zelenih poslova”.

“I to je za jednu ekonomski ugroženu lokalnu zajednicu kakav je Nikšić, od vitalnog značaja. Ali, istovremeno želimo javno ukazati da se ovdje radi o ozbiljnom problemu koji izaziva i ekološke i ekonomske štete”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, dodatan problem u očuvanju ribljeg fonda predstavlja krivolov, a dodaje da su i ribolovne osnove “nedovoljno kvalitetne”.

“To potvrđuje naše ubjeđenje da se mora na mnogo kompleksniji način pristupiti prilikom, ne samo poribljavanja, već i kasnije zaštite i unapređenja kvaliteta jezerskih ekosistema”, kazao je Perović.

Bonus video: