"Samoodređenje je ključni koncept koji inspiriše i definiše borbu LGBTIQ zajednice"

Neđelja ponosa otvorena Revijom ljudskih prava

1534 pregleda 1 komentar(a)
Sa revije, Foto: PR Centar
Sa revije, Foto: PR Centar

Samoodređenje je ključni koncept koji inspiriše i definiše borbu LGBTIQ zajednice i za nju predstavlja put, cilj, slobodu, ponos i istinu, saopšteno je na Reviji ljudskih prava, kojom je u Podgorici otvorena Neđelja ponosa.

Taj multimedijalni umjetničko-aktivistički performans LGBTIQ zajednice održan je u tri segmenta: audio-vizuelni pregled istorije različitih tipova parada, dramski performans LGBTIQ aktivistkinja i aktivista i predstavljanje modne revije “House of Hime” dizajnera Medija Gorana, prenosi PR Centar.

Ideju za događaj, kako se navodi, osmislila je dramaturškinja Dragana Tripković, koja je kazala da postoji potreba da LGBTIQ osobe budu viđene u "reprezentativnom prostoru koji može da potkrijepi činjenicu da smo svi jednaki".

„Posebno je bitno da čujemo lične priče i svjedočenja onih koji se bore za svoja prava. Važno je da svaki defile, bio on u formi izgovorene riječi ili modne revije bude u službi osjećanja slobode koja svakom čovjeku bespogovorno pripada“, rekla je Tripković.

Mladi crnogorski umjetnik i dizajner Medi Goran kazao je da je kolekcija koja je predstavljena tokom Revije ljudskih prava njegova "iskrena počast blistavom svijetu kulture kvir 'plesnih dvorana'”.

„Moji dizajni su strastveni zagrljaj živahnog duha, stila bez izvinjenja i neograničenog samoizražavanja koji definišu ovu zajednicu. U mojoj viziji, pista se pretvara u dinamičnu plesnu dvoranu, gdje svaki odjevni predmet postaje remek-djelo, zračeći suštinom ove živahne subkulture. Izvan glamurozne površine piste, želim da moja kolekcija služi kao živo platno sa dubokom porukom“, rekao je Goran.

Istakao je da svaki komad nosi "iskrenu notu prihvatanja različitosti i samoizražavanja", hrabro zagovarajući prava LGBTQ+ zajednice i zahtijevajući ne samo inkluzivnost, već slobodu.

Danijela Nikić i Marija Jovanović su, govoreći o misiji Asocijacije Spektra, kazale da se ta organizacija od svog osnivanja jasno zalaže za pravo svih građanki i građana da potpuno slobodno odlučuju o sopstvenom životu bez ikakvih organičenja, dok god te odluke ne ograničavaju slobodu drugog.

„Za nas ovo predstavlja ideal, a naš rad put ka istom. Tokom prethodnih šest i po godina bavili smo se širokim spektrom tema, ali ono što je naš fokus bio i uvijek ostaje jesu prava transrodnih, rodnovarijantnih i interpolnih osoba. Nastali smo sa idejom da riješimo neka od ključnih pitanja koja koče zajednicu da ide slobodno na putu svoje autentičnosti“, navele su Nikić i Jovanović.

Ukazale su da ta pitanja podrazumijevaju nedostatak hormonske terapije koja je neophodna za proces tranzicije, te "neobrazovanost kadra u obrazovnim, zdravstvenim, pravosudnim i drugim ustanovama" kad je ova tema u pitanju.

„Nasilje koje ne zaobilazi članove i članice zajednice u školi, na poslu, u porodici, pa čak ni na ulici i iznad svega pitanja obavezne sterilizacije kao uslova za promjenu oznake pola u ličnim dokumentima“, navele su Nikić i Jovanović.

Poručile su da samoodređenje leži u srcu slobode.

„Zato smo tu – da podsjetimo sve koliko je važno imati izbor, koliko je važno biti svoj, ne ograničavati tuđu slobodu, a kamoli ugroziti je. Tu smo zato što je pravo na samoodređenje pravo svih i ne smije biti pravo privilegovanih, već apsolutno svačije“, rekle su Nikić i Jovanović.

Istakle su da ovim događajem, ali i cijelim ovogodišnjim programom i samom Povorkom ponosa, Asocijacija Sepktra zajedno sa zajednicom i partnerskim organizacijama "po ko zna koji put stavljaju fokus na samoodređenje kao ključni koncept koji inspiriše i definiše našu borbu".

„Borbu za društvo pojedinaca koji nijesu primorani da žive okovani normama, očekivanjima i ograničenjima, pojedinaca koji jednostavno mogu biti ono što jesu. Za transrodne, rodno varijantne i interpolne osobe ovo je posebno važno u odnosu na mogućnost da bez obavezne sterilizacije sopstvenog tijela njihovi identiteti mogu biti prepoznati zakonom“, navele su Nikić i Jovanović.

Ukazale su da će Zakon o pravnom prepoznavanju roda baziranom na samoodređenju, čije usvajanje je fokus ovogodišnjeg Prajda, omogućiti LGBTIQ zajednici da živi autentičnije, ali i bezbjednije i dostojanstvenije.

Bonus video: