Obećanja ne fali, na posao još čekaju: Pripadnici XIV generacije Policijske akademije još nijesu odradili pripravnički

Konkurs za pripravnike za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova izašao je 19. jula, a pitomci XIV generacije pozvani su na razgovor 15. septembra

18022 pregleda 16 komentar(a)
Kažu da čekaju duže od njihovih kolega (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković
Kažu da čekaju duže od njihovih kolega (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković

Iako su diplomirali u oktobru prošle godine uz brojna obećanja, pripadnici XIV generacije Policijske akademije još nijesu uspjeli da odrade pripravnički.

Podsjetili su da su ljekarske provjere obavili 30. januara ove godine, da je Vlada sredinom februara usvojila budžet i donijela saglasnost za zapošljavanje 55 pripravnika njihove generacije.

Ministru su se obratili 10. aprila tražeći od njega sastanak sa predstavnicima klase, ali odgovor nijesu dobili.

Konkurs za pripravnike za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova izašao je 19. jula, a pitomci XIV generacije pozvani su na razgovor 15. septembra.

"Sastanak je održao ministrov savjetnik Darko Vujović, koji je na sva naša pitanja odgovorio da za naše čekanje nijesu odgovorni oni već Uprava za ljudske resurse i da su oni dobili spisak primljenih pripravnika koji su prošli sve provjere 11. septembra godine. Tog dana dobili smo obećanje od njega, da će naša situacija biti riješena najdalje do kraja prošlog mjeseca, da se samo čeka potpis i štampanje rješenja. Rečeno nam je i da se sav posao može riješiti za nekoliko dana. Svu odgovornost su preuzeli sa riječima: 'Od danas, svaki dan koji budete čekali krivite nas'. Dobili smo odobrenje od Vujovića, da izaberemo osobu koja će biti u kontaktu sa MUP-om, međutim koleginicu koju smo odabrali da bude u komunikaciji sa njima su odbili sa riječima da će oni izabrati nekog koga će obavijestiti o svemu. Niko nije obaviješten da li su i koga izabrali", naveli su pitomci u dopisu "Vijestima".

Mjesec kasnije, situacija za pitomce je ista - "nadležni ćute i sve se svodi na to da počinju uskoro".

"Ono čega smo svjesni je da su sva obećanja već odavno prekršena. Svakim danom slušamo kako fali policije, a u našem slučaju već godinu se ništa ne preduzima. Zbog silnih obećanja nijesmo u mogućnosti da se bilo đe zaposlimo, jer svakim danom očekujemo poziv. Većina poslodavaca odbija da nas zaposli, jer su svjesni da ih svakog trenutka možemo napustiti", stoji u dopisu pitomaca.

Ističu da su generacija koja u posljednjih deset godina - najviše čeka.

"Ćutali smo, trpjeli smo, odazivali se na svaki poziv, kao i za dane MUP-a koji su održani u Podgoricu, 2. oktobra, đe nam je rečeno da smo obavezni doći iako ne pripadamo više Policijskoj akademiji, a nijesmo ni pod ugovorom sa Ministrom unutrašnjih poslova. Mi smo njih za sve ispoštovali, a kad će oni nas", pitaju pripadnici XIV generacije

Bonus video: