Bratstvo Đurovića obilježilo vijek od smrti brigadira vojvode Maša Đurovića

Nastavak današnjeg programa kojim bratstvo Đurovića odaje poštu legendarnom Crmničaninu, predviđen je večeras za 19 sati kada u hotelu “Vir “ na Virpazaru počinje svečani program “Sječanje na vojvodu Maša Đurovića”
887 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2017. 11:23h

Bratstvo Đurovića iz crmničkog sela Dupilo obilježilo je jutros vijek od smrti prezvitera i čuvenog brigadira vojvode Maša Đurovića (1831-1917). Predstavnici bratstva sa svih strana Crne Gore okupili su se u ranim jutarnjim satima na seoskom groblju gdje su položili vijenac na grob slavnog pretka koji je komandovao crmničkim bataljonom u najvećim bitkama crnogorske vojske u drugoj polovini XIX vijeka, uključujući i borbe za oslobođenje Bara od Turaka 1878.

U crkvi Svetog Arhanđela Mihaila, liturđiju su služili crmnički parosi otac Slobodan i otac Nikon, kao i otac Jovan Plamenac, potomak Mašovog savremenika čuvenog vojvode Ilije Plamenca, crnogorskog ministra vojnog u vrijeme oslobođenja Bara. Ispred seoske škole, koja slovi za jednu od najstarijih u Crnoj Gori, bratstvenike je potom ugostio domaćin skupa Stevo Đurović sa suprugom Majom.

U staroj Crnoj Gori slavljen kao neustrašiv i veoma sposoban vojskovođa, vojvoda Mašo je važio za osobu od izuzetnog povjerenja knjaza Nikole, a u narodnom predanju je sačuvana njegova zdravica knjazu Nikoli, izrećena na Đurđevdan 1889. na Cetinju.

Nastavak današnjeg programa kojim bratstvo Đurovića odaje poštu legendarnom Crmničaninu, predviđen je večeras za 19 sati kada u hotelu “Vir “ na Virpazaru počinje svečani program “Sječanje na vojvodu Maša Đurovića”.

Galerija

Bonus video: