Viši sud u Podogorici potvrdio presudu, poništen izbor direktora u OŠ "Mileva Lajović Lalatović" u Nikšiću

"Pravda je spora, ali dostižna. Pokazalo se i u ovim čudnim vremenima da se zakon pita"

20079 pregleda 6 komentar(a)
Vera Božović, bivša direktorica OŠ "Mileva Lajović Lalatović", Foto: Svetlana Mandić
Vera Božović, bivša direktorica OŠ "Mileva Lajović Lalatović", Foto: Svetlana Mandić

Viši sud u Podgorici je potvrdio presudu Osnovnog suda u Nikšiću kojom se poništava odluka Ministarstva prosvjete o izboru direktora Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović" u Nikšiću i nalaže se da u roku od osam dana, po pravosnažnosti presude, izvrši ponovni izbor kandidata po raspisanom konkursu koji je objavljen 14. aprila 2021. godine.

Viši sud je odluku donio 22. septembra po tužbi bivše direktorice pomenute škole i jedne od kandidata za izbor direktora, Vere Božović, a ona i njen advokat Milan Vojinović tvrde da resorno ministarstvo nije postupilo po presudi, jer ih niko nije obavijestio o tome, kao i da nakon toga slijedi prinudno izvršenje.

"Mandat mi je isticao 2. juna 2021. a konkurs za izbor novog direktora je raspisan 14. aprila. Nas petoro je konkurisalo, ali tadašnja ministarka Vesna Bratić nije ispoštovala zakonsku proceduru i direktor je izabran tek 23. novembra, a ja sam, nakon isteka mandata, nakon skoro 35 godina rada, završila na Birou. Različitost, koja je trebalo da bude naša prednost, tadašnja ministarka Vesna Bratić, pretvorila je u politički revanšizam. Misleći da mi ništa ljudsko nije nepoznato, bila sam zatečena spoznajom da ipak mogu, voljom jedne osobe, a ne mjerom kvaliteta rada, završiti kao nezaposleno lice“, kazala je Božović na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, a i kako stoji u presudi, kandidati za direktora škole nijesu pozvani na usmeni intervju niti su razmatrani njihovi programi razvoja ustanove.

"Iz dopisa Ministarstva proističe da izvještaj Komisije o obavljenom razgovoru sa kandidatima koji su bili prijavljeni na konkurs za izbor direktora JU OŠ 'Mileva Lajović Lalatović' to ministarstvo nije u mogućnosti da dostavi iz razloga što ga ne mogu pronaći u dokumentaciji, te da ne postoje pravilnik, uputstvo ili smjernice o načinu rada Komisije“, stoji u obrazloženju presude Višeg suda.

"Pravda je spora, ali dostižna. Pokazalo se i u ovim čudnim vremenima da se zakon pita. Postupak mog slanja na Biro je bio protivzakonit. Jedan čovjek, pa bio on i ministar, ne može svojom voljom odlučivati da li neko treba da radi ili ne radi. Partijska pripadnost ne smije nikada biti meritorna za davanje (ne)saglasnosti da na odgovornim funkcijama neko radi. Rad mora biti jedino mjerilo“, kazala je Božović.

Istakla je da je zahvalna porodici, učenicima, roditeljima, kao i pojedinim kolegama, što su sve vrijeme bili uz nju, ali i da je čudi izostanak solidarnosti jednog dijela prosvjetnih radnika, "makar spoznajom da se i oni sami mogu naći u sličnoj situaciji, jer prosvjetni radnici bi trebalo da budu uvijek jedni drugima podrška, bez obzira na različitosti“.

Kako je objasnila, u toku je parnica protiv Prve srednje stručne škole gdje je radila, prije nego što je postala direktorica škole "Mileva Lajović Lalatović“.

"Prva srednja stručna škola koja mi nije 'sačuvala časove', iako su to bili u obavezi da urade jer mi, pošto je riječ o prvom mandatu, sva prava iz radnog odnosa miruju“, objasnila je Božović.

Advokat Vojinović ističe da je resorno Ministarstvo već moralo da postupi po presudi Višeg suda, poništi izbor direktora OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ i od kandidata koji su tada konkurisali izvrši ponovni izbor.

Milan Vojinović
Milan Vojinovićfoto: Svetlana Mandić

"Ministarstvo je već moralo u roku od osam dana, po pravosnažnosti presude, da izvrši ponovni izbor između prijavljenih kandidata, a očito je da nijesu to uradili, jer da jesu nas dvoje bi dobili obavještenje o tome, tako da ćemo ići sa predlogom prinudnog izvršenja, kako i stoji u presudi. Slučaj moje klijentkinje je klasičan primjer diskriminacije – i po osnovu stručnosti, pripadnosti određenoj političkoj organizaciji, a posebno su prisutni šikanozni razlozi“, kazao je Vojinović.

Božović je poručila ministru prosvjete, sadašnjem i budućem, da kvalitet rada mora i jeste jedina referenca koja treba da ih interesuje.

"Nadam se da ćete iz ovog slučaja i mnogobrojnih sličnih, shvatiti da revanšizam ne smije biti način djelovanja, niti pripadnost partiji mjera davanja saglasnosti ili nesaglasnosti za odgovorne pozicije u prosvjeti, već isključivo kvalitet rada i rezultati koji to potvrđuju. Nadu, za buduća vremena daje i mogućnost da za izbor rukovodioca institucije riječ ima i Školski odbor, čiji bi članovi to trebalo ozbiljno da shvate i časno obave svoju dužnost. Ova predstava je završena, a moć ministra neka bude usmjerena na poštovanje zakona, na uvažavanje i vrednovanje prosvjetnih radnika i vraćanje dostojanstva našoj profesiji“, rekla je Božović.

Bonus video: