MJU: Nismo odgovorni za domen crps.me

Iz resora Maraša Dukaja kažu da su zahtjev za promjenu IP adrese dobili u utorak

4472 pregleda 1 komentar(a)
Dukaj, Foto: Luka Zekovic
Dukaj, Foto: Luka Zekovic

Uprava prihoda i carina zahtjev da se brojna, IP adresa, putem koje se pristupa portalu Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) zamijeni tekstualnom, domenskom, crps.me, uputilo je u utorak.

To su juče saopštili iz Ministarstva javne uprave (MJU), u reagovanju na tekst koji je objavljen u “Vijestima”, jer godinu i više nije riješen problem domena CRPS.

“MJU je nakon sajber napada u avgustu 2022. izvršilo uspješan oporavak sistema za razrješavanje domenskih imena (javni DNS sistem), o čemu se sve institucije blagovremeno obaviještene. Budući da su javne IP adrese za većinu servisa promijenjene iz bezbjednosnih razloga, institucije koje koriste javni DNS, kojim upravlja MJU su obaviještene o potrebi da za sopstvene aktivne servise pošalju zahtjev za novi unos DNS zapisa”, navodi se u reagovanju resora na čijem je čelu Maraš Dukaj.

Kako su dodali, Uprava prihoda i carina zahtjev je dostavila 17. oktobra, nakon čega je, kažu iz MJU, to Ministarstvo istog dana unijelo taj zapis.

“Propagacija i verifikacija DNS zapisa je proces koji obično traje do 24 časa nakon unosa, te je očekivana dostupnost servisa u toku današnjeg dana”, rekli su juče iz MJU.

Portalu CRPS i dijelu za pretragu, putem IP adrese 195.66.189.183:8083 pristupa se od septembra 2022. Tome je prethodio sajber napad na IT infrastrukturu Vlade Crne Gore, koji je počeo u avgustu iste godine.

IP, umjesto tekstualne, domenske adrese za CRPS, navedena je i na portalu Vlade gov.me, na naslovnici, gdje su navedeni elektronski servisi.

Na portalu gov.me piše da je Generalni sekretarijat Vlade zadužen za objavljivanje informacija na potportalima vlada, predsjednik Vlade i potpredsjednik Vlade, da su ministarstva i ostali organi uprave zaduženi za objavljivanje informacija iz svoje nadležnosti. Prema istim podacima, MJU “upravlja tehničkom platformom portala” i “preduzima sve mjere kako bi se otklonila tehnička ograničenja ili eventualne greške na tehničkom nivou”.

“Postavljanje linkova drugih organizacija na sajtovima Vlade i ministarstava vrši se isključivo u cilju dodatnog informisanja javnosti. Takođe, kontroliše se upotreba linka internet prezentacija organa na drugim internet prezentacijama”, piše na vladinom portalu.

Uređaji na internetu komuniciraju putem IP adresa, a domeni se koriste jer je tekstualni naziv čovjeku lakši za pamćenje od niza brojeva.

Bonus video: