CGO: EP izrazio zabrinutost zbog izbora generalnog direktora RTCG u suprotnosti sa pravosnažnom sudskom odlukom

"Ove ocjene koje Crna Gora dobija iz institucija Evropske unije (EU) ozbiljno su upozorenje ne samo menadžmentu RTCG-a u odnosu na njihovo protivzakonito djelovanje, već i državi u kojoj su nefunkcionalni mehanizmi primjene pravosnažnih presuda a što je dodatno opterećenje na putu Crne Gore ka EU"

3301 pregleda 1 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori, koja je usvojena sa ogromnom većinom od 529 glasova, izražava se zabrinutost zbog izbora generalnog direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) u suprotnosti sa pravosnažnom sudskom odlukom, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Ove ocjene koje Crna Gora dobija iz institucija Evropske unije (EU) ozbiljno su upozorenje ne samo menadžmentu RTCG-a u odnosu na njihovo protivzakonito djelovanje, već i državi u kojoj su nefunkcionalni mehanizmi primjene pravosnažnih presuda a što je dodatno opterećenje na putu Crne Gore ka EU. Dok RTCG ne poštuje principe vladavine prava, a među njima je temeljni poštovanje pravosnažnih sudskih odluka, ne može se govoriti ni o nezavisnosti i objektivnosti Javnog servisa koji finansiraju građani i građanke Crne Gore i ove godine sa 17.203.500 eura", poručili su iz CGO.

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u julu je otvoren izviđaj protiv javnih funkcionera - predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću.

Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Boris Raonić bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića, bili Nikola Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je ponovo imenovan za generalnog direktora. Članica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije glasanja tvrdeći da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru.

Članica Savjeta Milica Špajak još na početku sjednice istakla je da neće glasati ako Savjet prihvati predlog da se odlučuje o kandidatima po konkursu iz 2021. godine.

Pred početak sjednice, ostavku na članstvo u Savjetu RTCG podnio je Bojan Baća.

Bonus video: