Bajić: Većina škola u Crnoj Gori starija od 50 godina, vode ne sadrže arsen, olovo, bakar

“Vode kojima se snabdijevaju obrazovne ustanove ne sadrže u sebi hemijske kontaminente kao što su arsen, olovo i bakar ali su u manjem procentu podložne mikrobiolološkoj neispravnosti", naveo je Bajić

4140 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jelena Kočanović
Sa konferencije, Foto: Jelena Kočanović

Većina školi u Crnoj Gori starija je od 50 godina - rezultati su istraživanja “Voda, sanitacija i higijena (WASH) u školama u Crnoj Gori” koje je predstavio načelnik odeljenja za školsku higijenu u Institutu za javno zdravlje, Bojko Bajić.

Prekidi u vodosnabdijevanju u poslednjih 12 mjeseci su se uglavnom dešavali u kratkom trajanju, pokazalo je istraživanje.

“Vode kojima se snabdijevaju obrazovne ustanove ne sadrže u sebi hemijske kontaminente kao što su arsen, olovo i bakar ali su u manjem procentu podložne mikrobiolološkoj neispravnosti. Ovo se dešava naročito u seoskim sredinama i školama koje su priključene na vodosnabdijevanje gdje se uopšte ne vrši dezinfekcija vode hlorom ili se dezinfekcija ne vrši na adekvatan način”, kazao je Bajić.

Bajić
Bajićfoto: Jelena Kočanović

On je istakao da je jedan od najporaznijih rezultata taj da učenici u većini navode da je voda u školama dostupna za piće, ali ipak donose vodu od kuće u školu ili kupuju neke druge nezdrave alternative - poput sokova.

Istraživanje Voda, sanitacija i higijena u školama • Cmoj Gori" je sprovedeno u periodu od septembra do decembra 2022. godine na uzorku od 142 ustanove, a obuhvaćene su sve matične ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja kao i manji broj područnih jedinica obrazovnih ustanova u privatnom vlasništvu. Istaraživanje je sprovedeno uz saglasnost Ministarstva prosvjete i uz podršku kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru.

“Obrazovne ustanove u većini imaju toalete koji su priključeni na izvor vodosnabdijevanja i koji su odvojeni po polu i imaju toalete za nastavnike odvojene od toaleta za učenike” pokazalo je istraživanje.

“Toaleti koji su povezani na kanalizaciju su zastupljeni u najvećem procentu (63%), slijede toaleti koji su povezani na septičke jame (25%) ili propusne jame (11%).

“Oko polovine učenika koji su učestvovali u istraživanju naveli su da izbjegavaju korišćenje toaleta a kao glavne razloge za to naveli su odsustvo toaletnog papira, prisustvo neprijatnih mirisa, nečistoću i nemogućnost da se zaključaju vrata toaleta”, ocijenio je Bajić.

“Učenici u velikoj mjeri peru ruku nakon upotrebe toaleta, a hladna voda za pranje ruku je uglavnom dostupna uvijek u toku školske godine”, pokazuje istraživanje.

Glavni razlozi zbog kojih se izbjegava pranje ruku prema navodima učenika su dostupnost samo hladne vode, nedostak sapuna i ubrusa za sušenje ruku.

“U pogledu menstrualne higijene većina ustanova nema prostoriju koja obezbjeđuje privatnost za menstrualnu higijenu, te u većini ne postoje sanitarne kante sa poklopcima u toaletnim kabinama za djevojčice kao ni uputstva kako da se pravilno odlažu iskorišćeni proizvodi za menstrualnu higijenu”, pokazalo je istraživanje.

“Neke od preporuka i predloga mjera jesu unapređenje regulatornog okvira koji podržava i podstiče poštovanje međunarodnih standarda u oblasti WASH-a,uključiti smjernice i standarde za izgradnju i sanitarno - higijensko odrzavanje školskih objekata, ali i upustva o upravljanju i monitoringu WASH usluga u školama sa utvrđenim normativima i kontrolom kvaliteta”, kazao je načelnik Bajić.

“U okviru procesa mapiranja školske infrastrukture, izvršiti i analizu vodovodne i kanalizacione mreze (mapiranje izvora vodosnabdijevanja i terenska provera načina odlaganja otpadnih voda), budući da je ova analiza dala presjek stanja u odnosu na higijenu i pristupačnost u odosu na standarde, sa posebnim osvrtom na pristupačnost za ranjive kategorije djece”, navodi se u preporkama istraživanja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), Igor Galić tim povodom kazao je da je pružanje adekvatnih uslova u školama je od suštinskog značaja kako za obrazovanje, tako za sticanje vještina opšte lične higijene.

Galić
Galićfoto: Jelena Kočanović

Državna sekretarka ministarstva prosvjete, Miljana Vukotić Jelušić rekla je da se iz tog resora nisu plašili suočavanja sa lošim praksama u stanjima školskih objekata, te da su pogledali probleme u oči i strateški tražili da se nivo dovede do optimalnog kvaliteta.

Vukotić Jelušić
Vukotić Jelušićfoto: Jelena Kočanović

“Uslovi za boravak djece u školama, uključujući i pristup čistoj vodi za piće, adekvatnoj sanitaciji i higijenskim standardima koji ne vrijeđaju dostojanstvo učenika i nastavnog osoblja čuvaju njihovo zdravlje i obezbjeđuju kognitivni razvoj morali bi biti jednako obezbijeđeni svima”, poručila je Vukotić-Jelušić.

Stevan Stanišić iz UNICEF-a kazao je da su pristup vodi i sanitaciji osnovna dječija pravo i globalno je prioritet unapređivanje uslova u školama. To je naročito akcentovano nakon pandemije COVID 19, rekao je Stanišić.

Stanišić
Stanišićfoto: Jelena Kočanović

Bonus video: