Redovni profesori kojih nema: Od titula iz BiH zarađuju u Crnoj Gori

Sudije Vesna i Branko Vučković već deceniju imaju akademsko zvanje sa univerziteta na kojem nikada nijesu predavali. Iz bosanske ustanove ne odgovaraju - šta će im dva redovna profesora na istim predmetima, koji ne učestvuju u nastavi

38256 pregleda 281 reakcija 34 komentar(a)
Vučković, Foto: Luka Zekovic
Vučković, Foto: Luka Zekovic

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković već deceniju je redovni profesor na bosanskom privatnom univerzitetu, ali tamo nikada nije predavala.

Zbog toga nikada, kako piše u prijavama o prihodima, nije primila ni cent, ali na osnovu tog akademskog zvanja - zarađuje na privatnim ustanovama u Crnoj Gori.

Radi se o Evropskom univerzietu Brčko distrikt, gdje su Vučković i njen suprug, penzionisani sudija Branko Vučković još 2013. stekli zvanje redovnog profesora na istim predmetima, ali nikada nijesu odražali nijedno predavanje studentima ili ih ocijenili.

Iz bosanske ustanove nijesu odgovorili na više upita “Vijesti” koji je interes Evropskog univerziteta da ima dva redovna profesore na istim predmetima, koji ne učestvuju u nastavi, iako bi to trebalo da bude jedan od osnovnih njihovih radnih zadataka. Nijesu odgovorili ni na pitanja da li time aktuelne i buduće studente dovode u zabludu, zbog činjenice da su Vučkovići dugogodišnji sudije.

Vesna Vučković je, prema podacima sa sajta bosanske ustanove, redovni profesor na predmetima Krivično pravo i Krivično-procesno pravo. Za redovnog profesora na istim predmetima, iste godine izabran je i njen suprug Branko.

Bračni par iste godine stekao isto zvanje za iste predmete

Vučković je “Vijestima” odgovorila da je na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt izabrana u zvanje redovnog profesora na predmetima Krivično pravo i Krivično-procesno pravo 2013. godine.

“Moj suprug dr Branko Vučković izabran je u zvanje redovnog profesora na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt, 2013. godine, ali ne drži predavanja/nastavu na navedenom univerzitetu. Na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt ne držimo predavanja studentima, ali učestvujemo na međunarodnim skupovima koje organizuje taj Univerzitet i koji se održavaju jednom godišnje”, odgovorila je Vučković “Vijestima”. Dodala je da nijesu primali naknadu sa Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Gotovo istovjetan odgovor stigao je sa bosanske ustanove:

“Evropski univerzitet Brčko distrikt objavio je konkurs za izbor u nastavno-naučna zvanja dana 1. decembra 2012. godine, na koji su se javili prof. dr. Branko Vučković i prof. dr. Vesna Vučković. Senat Evropskog univerziteta je, nakon analize izvještaja Komisije za pripremu i pisanje izvještaja o kandidatima prijavljenim na konkurs, donio odluku da se imenovani izaberu u naučno-nastavna zvanja, pošto su ispunjavali sve potrebne uslove. Profesori Branko i Vesna Vučković nisu ostvarivali naknadu na ovom Univerzitetu, pošto ne drže predavanja, nego jednom godišnje učestvuju na međunarodnom naučnom skupu, kada održe uvodno predavanje, i to bez naknade”, odgovorili su iz te bosanske ustave.

Prema podacima iz biografije, Vučković je zvanje docenta stekla 2004. na privatnom novosadskom Fakultetu za uslužni biznis, vanrednog 2008. na privatnom Fakultetu za poslovni menadžment u Baru. Pet godina kasnije, stekla je zvanje redovnog profesora na bosanskoj ustanovi.

Veoma sličnu akademsku karijeru ima i njen suprug Branko. Iste godine je stekao zvanje docenta na istom fakultetu u Novom Sadu. U odnosu na suprugu, Branko Vučković je godinu kasnije - 2009, ali na Fakultetu na mediteranske studije u Tivtu.

Dokumentima bosanskog Univerziteta, poput Statuta i Pravilnika o akademskim zvanjima, na sajtu te institucije nije moguće pristupiti, već su dostupni samo ograničenom broju korisnika.

Zvanje iz Bosne, za zaradu u Crnoj Gori

Osim na bosanskom univerzitetu, Vučkovići su redovni profesori na dvjema univerzitetskim jedinicama najmlađeg crnogorskog privatnog Univerziteta “Adriatik”.

Vesna Vučković nalazi se na spisku predavača Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Tivtu, a Branko Vučković na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo u Baru.

Tivatska ustanova na svom sajtu nema dostupan Statut, ali ni pravila izbora u akademsko zvanje. Ni fakultet u Baru nema dostupne dokumente na sajtu.

Prema podacima dostavljenim Agenciji za sprečavanje korupcije, Vesna Vučković je na Fakultetu za mediteranske poslovne studije zarađivala 345 eura mjesečno.

Branko Vučković je prijavio da je od predavanja u Baru prihodovao naknadu od 475 eura.

Penzionisani sudija je posljednji izvještaj o imovini i prihodima, drugi po prestanku funkcije, dostavio sredinom novembra prošle godine.

ASK provjerava angažman na bosanskoj ustanovi

Iz Agencije za sprečavanje korupcije kazali su “Vijestima” da će provjeriti da li su Vučkovići imali ikakve prihode po osnovu zvanja koje imaju na Evropskom univerzitetu.

Tvrde i da im takvi prihodi nikada nijesu prijavljeni.

“U upravnom postupku tražiti izjašnjenje javne funkcionerke Vučković, kao i pribaviti druge relevantne dokaze u skladu sa pozitivnim propisima”, kazali su iz Agencije.

Vesna Vučković poručuje da su i suprug i ona uvijek prijavljivali sve prihode koje su ostvarivali ili ostvaruju.

“Ja ostvarujem prihode kao predavač na Univerzitetu ‘Adriatik’, Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat i to je prijavljeno ASK-u, a moj suprug Branko ostvaruje prihode na Fakultetu za poslovno pravo i ekonomiju Bar i ti prihodi su prijavljeni Agenciji”, kazala je.

Bonus video: