UNDP: Međusobno povjerenje i dijalog put ka boljim mogućnostima za zajednicu u Pljevljima

“Dosadašnji dijalog na lokalnom i nacionalnom nivou o izazovima i pravcima razvoja Pljevalja otvorio je i pitanje investicija koje će podržati održiv ekonomski rast i razvoj zajednice i programa podrške za pravednu energetsku tranziciju”, kaže se u saopštenju

2265 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kancelarija UNDP u Crnoj Gori
Sa sastanka, Foto: Kancelarija UNDP u Crnoj Gori

Partnerstvo, međusobno povjerenje i otvoreni dijalog o viziji razvoja opštine Pljevlja najbolji je put prema kreiranju boljih mogućnosti za lokalnu zajednicu.

To je ocijenjeno u okviru dijaloga koji je u Pljevljima okupio predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Opštine Pljevlja, predstavnike i predstavnice privredne zajednice, organizacija civilnog društva, obrazovnih i institucija kulture, kao i lokalno stanovništvo.

Iz Kancelarije UNDP-a u Crnoj gori kazali su da je Nacionalni savjet za održivi razvoj Crne Gore uz podršku UNDP-a početkom ove godine pokrenuo široki društveni dijalog na temu pravedne energetske tranzicije.

Detalj iz Pljevalja
Detalj iz Pljevaljafoto: Kancelarija UNDP u Crnoj Gori

To, kako su naveli, podrazumijeva pravovremeno planiranje procesa koji u fokus stavlja potrebe ljudi, razvoj ljudskog kapitala i nezaobilaznu podršku diverzifikaciji privredne aktivnosti u regionu uglja Pljevlja.

“Dosadašnji dijalog na lokalnom i nacionalnom nivou o izazovima i pravcima razvoja Pljevalja otvorio je i pitanje investicija koje će podržati održiv ekonomski rast i razvoj zajednice i programa podrške za pravednu energetsku tranziciju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je cilj stvoriti povoljan ambijent za sve građane Pljevalja, a naročito mlade, kako bi u svom gradu dobili priliku za razvoj sopstvenih potencijala.

Kao doprinos dijalogu, UNDP u Crnoj Gori je organizovao posjetu Pljevljima i niz sastanaka sa zainteresovanim stranama, sa ciljem podsticanja saradnje i nastavka otvorenog razgovora o prilikama i potencijalnim budućim inicijativama za zeleni razvoj Pljevalja.

Detalj iz Pljevalja
Detalj iz Pljevaljafoto: Kancelarija UNDP u Crnoj Gori

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova poručila je da je razgovor o tranziciji zapravo razgovor o razvoju ljudskog kapitala, perspektivi budućih generacija, održivom i inkluzivnom razvoju.

„Građani Pljevalja aktivno učestvuju u dijalogu, a njihovi stavovi i potrebe su osnovna smjernica za kreiranje mape puta pravedne tranzicije”, rekla je Paniklova.

Ona je objasnila da taj proces znači usmjeravanje potencijala i resursa na rješenja kojima će se ulagati u razvoj ljudskog kapitala u Pljevljima, diverzifikovati privreda, izgraditi snažni programi podrške tržištu rada, ulagati u edukaciju i osposobljavanje radne snage i razvoj preduzetništva – naročito ohrabrujući mlade da budu nosioci promjena u svom gradu.

“Da Pljevlja imaju potencijal za to pokazuju primjeri inovativnih i kreativnih ideja i rješenja ljudi u Pljevljima – kao što je “Inženjerska škola nauke” koju grupa mladih entuzijasta iz NVO “KSAN” već četiri godine organizuje u cilju promocije inovacija i nauke među mladima”, poručila je Paniklova.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš zahvalio je međunarodnim partnerima na podršci u zajedničkom kreiranju vizije pravca razvoja te opštine.

„Tema pravedne tranzicije i potreba da se ona sprovede na pravedan način nas je sve ujedinila oko istog cilja, koji je zapravo i strategija razvoja naše opštine – a to je stvaranje ambijenta u kojem će svi naši građani i građanke imati priliku da realizuju sopstvene potencijale, vode zdrave i kvalitetne živote, i da život u Pljevljima bude njihov izbor”, rekao je Vraneš.

Kako je kazao, za to je potrebna volja, spremnost na saradnju i investicije.

“Zahvalan sam našim međunarodnim partnerima na podršci i spremnosti da iniciraju dijaloge na ovu temu”, kazao je Vraneš.

On je dodao da ga posebno raduje što u tom kompleksnom procesu imaju sve jasniju podršku kreativnih i inovativnih sugrađana, koji su spremni da daju doprinos zajedničkom cilju.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Ingve Engstrom. Kazao je da su Pljevlja grad bogate istorije, kulture i velikog ekonomskog potencijala koji treba iskoristiti kako bi lokalna zajednica koja se većinom oslanja na rudnik uglja i termoelektranu otključala sve svoje kapacitete.

“Time će i pravedna energetska tranzicija za zajednicu biti ne samo obaveza već i zamajac novog napretka“, rekao je Ingve Engstrom.

Bonus video: