Geljić: Vraneš da prestane sa posrbljavanjem Pljevalja

"Znamo da ste prije nego ste postali to što jeste sada, sugrađane Bošnjake nazivali Turcima, ali smo računali da ćete kao predsjednik Opštine postati predsjednik svih građana i uvažavati svačije pravo na naciju, vjeru, kulturu"

4487 pregleda 21 komentar(a)
Geljić, Foto: Pruvatna arhiva
Geljić, Foto: Pruvatna arhiva

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) "Husein Paša Boljanić" Denijal Geljić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Opštine Pljevlja Dariju Vranešu u kojem ga poziva da "prestane sa posrbljavanjem Pljevalja".

"Znamo da ste prije nego ste postali to što jeste sada, sugrađane Bošnjake nazivali Turcima, ali smo računali da ćete kao predsjednik Opštine postati predsjednik svih građana i uvažavati svačije pravo na naciju, vjeru, kulturu… Međutim, Vi i Vaši partijski drugovi permanentno pokušavate Pljevlja predstaviti kao čisto srpski grad i takvim ga učiniti, kako jednom već i rekoste grad "Srba pravoslavaca, Srba katolika i Srba muslimana". Znajte, dok je jedan Bošnjak u Pljevljima, to Vam neće poći za rukom. Pljevlja će ostati grad u kojem žive i Bošnjaci i Crnogorci i Albanci i Romi", naveo je Geljić u pismu.

Pozvao je Vraneša da "prestane sa obilježavanjem teritorija nacionalnim zastavama samo jedne nacije u ovom gradu".

"To što ste Vi pristali da po zakonu o manjinama stavite zastave Srba na institucije Opštine, da svrstate Srbe kao manjinu u Crnoj Gori, ne daje Vam za pravo da obilježavate i gradske parkove kao srpske. To što pokušavate dan Svete Petke postaviti kao dan koji treba svi da obilježavamo čak i mi, kojima vjera to ne dozvoljava, je sličan čin kao onomad pokrštavanje Plava i Gusinja. Još kažete da je to zbog "istorijskih datuma", a Vaš mentor i nalogodavac, pop iz Prijepolja, vas demantuje porukom svim odbornicima da treba da glasaju za svetiteljku, jer nas ona povezuje sa Bogom (to jest božanstvom u tri oblika, što je muslimanima neprihvatljivo kao i posredništvo svetaca). A uvođenje promocija četničkih knjiga u institucijama našeg grada je samo dokaz da nastavljate Dražinu ideologiju", poručio je Geljić.

On je nedavno pozvao tužilaštvo u Pljevljima da pokrene postupak protiv NN lica koja su na jarbole u parku 13. jul u Pljelvjima i u Vodicama postavili nacionalnu zastavu Srba.

"Ovim se ja kao Bošnjak osjećam građaninom drugog reda i da parkovi ne pripadaju meni", napisao je u prijavi koju je Geljić podnio Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima početkom oktobra.

Bonus video: