Unutrašnjoj kontroli MUP-a fali jedan papir: Još ne znaju govori li policajac istinu

Direktor RTCG Boris Raonić nakon incidenta na utakmici između Crne Gore i Holandije prije dvije godine podnio prijave, do danas nije utvrđeno da li je službenik Uprave policije koji je obezbjeđivao događaj bio tu službeno ili privatno

10120 pregleda 4 komentar(a)
Sa utakmice na kojoj se dogodio incident: Damfris i Osmajić, Foto: FSCG
Sa utakmice na kojoj se dogodio incident: Damfris i Osmajić, Foto: FSCG

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije (UP) još nisu utvrdili da li je policijski službenik Miloš Radulović imao saglasnost nadređenih da privatno obezbjeđuje fudbalsku utakmicu koja je 13. novembra 2021. godine odigrana između Crne Gore i Holandije.

Na toj utakmici navijači crnogorske fudbalske reprezentacije nisu dozvolili direktoru RTCG Borisu Raoniću da uđe na istočnu tribinu stadiona pod Goricom.

Navijači su tada uputili saopštenje u kojem su naveli da Raonića niko “nije prstom takao no je malo glasnije ‘zamoljen’ da napusti tribinu”.

Raonića je tada sa istočne na drugu, zapadnu tribinu, ispratio službenik policije Radulović, ali je u toku postupka koji je direktor Javnog servisa pokrenuo, kako navodi, utvrdio i da Radulović na toj utakmici nije bio kao službeno lice.

Direktor RTCG obratio se 12. septembra Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, sa inicijativom za pokretanje postupka, kako bi se utvrdilo da li je u postupanju Miloša Radulovića bilo elemenata povrede radnog odnosa.

“Kao građanin, doveden sam u zabludu, jer Radulović nije obezbjeđivao utakmicu kao policijski službenik. Smatram da je svojim činjenjem napravio težu povredu radnog odnosa”, naveo je Raonić, pored ostalog, u obraćanju Odjeljenju unutrašnje kontrole policije i dodao da je o svemu informisao i kabinet ministra unutrašnjih poslova.

Raonić
Raonićfoto: Luka Zeković

Iz resora na čijem je čelu Filip Adžić juče su “Vijestima” rekli da je Radulović trenutno neraspoređen, a da je vršiocu dužnosti direktora UP Nikoli Terziću proslijeđena sva dokumentacija da, pored ostalog, UP preduzme sve kako bi se utvrdilo da li je Radulović imao saglasnost nadređenih za privatni posao pod Goricom.

U odgovoru koji su dostavili “Vijestima”, pored ostalog, navedeno je da je Odjeljenje bezbjednosti Podgorica formiralo službenu dokumentaciju na osnovu postupanja po prijavi Raonića, da je mišljenje dao i Etički odbor, koji se izjasnio da postupanje policijskog službenika Miloša Radulovića u vezi sa spornim događajem nije u njihovoj nadležnosti. Dodali su i da je policijski službenik Miloš Radulović kolegama iz unutrašnje kontrole dao izjavu u kojoj je, između ostalog, naveo da je privatne poslove obavljao na osnovu dobijene saglasnosti, ali da primjerak tog akta ne posjeduje.

“Cjelokupna dokumentacija je proslijeđena na dalje postupanje v.d. direktoru Uprave policije - da Uprava policije preduzme potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenice o postojanju ili nepostojanju materijalnog dokaza da je, u vrijeme predmetnog događaja, postojala saglasnost ministra ili lica koje je ovlastio i da je ista data policijskom službeniku Milošu Raduloviću za obavljanje poslova van Uprave policije, u Komisiji za bezbjednost Fudbalskog saveza Crne Gore”, piše u odgovoru koji su iz MUP-a juče dostavili “Vijestima”.

Dodali su i da je v.d. direktoru Uprave policije u dodatnom aktu proslijeđena dokumentacija 17. oktobra - na dan kad su “Vijesti” poslale pitanja u vezi sa ovim slučajem, a “zbog potrebe da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije raspolaže tačnim podatkom o ishodu postupanja u predmetnom slučaju”.

“U gore naznačenom propratnom aktu je zahtijevano da v.d. direktora Uprave policije naloži starješini nadležne organizacione jedinice Uprave policije da preduzme potrebne mjere i aktivnosti u cilju blagovremenog obavještavanja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije o realizaciji predloženih mjera i konačnom ishodu postupka u ovom slučaju, kao i da o istom obavijesti g-dina Borisa Raonića, podnosioca predmetnog dopisa - inicijative”, piše u odgovoru resora Filipa Adžića.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon što je Raonić 12. septembra Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije uputio inicijativu za postupanje u ovom slučaju, njemu je potvrda o prijemu inicijative dostavljena sjutradan.

Nezvanično, još tada su iz unutrašnje kontrole policije od UP zahtijevali da im se dostave spisi predmeta koji su sačinjeni u vezi sa njegovim navodima.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, obavljanje dodatnog rada, odnosno vršenje poslova ili pružanje usluga fizičkom ili pravnom licu, u toku i van radnog vremena, bez prethodne saglasnosti predstavlja težu povredu službene dužnosti.

Prema istom zakonu, postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskog službenika za učinjenu težu povredu službene dužnosti pokreće se na predlog neposrednog rukovodioca organizacione jedinice u kojoj policijski službenik radi.

Bonus video: