Bez ljekova protiv šizofrenije i dijabetesa

Pacijenti sa psihijatrijskim oboljenjima ostali bez antipsihotika. U apotekama nema ni lijeka protiv šećerne bolesti, a u “Montefarmu” tvrde da je potrošnja porasla četiri i po puta

31108 pregleda 10 komentar(a)
Fali nekoliko lijekova za psihijatrijske pacijente i dijabetičare, Foto: Shutterstock
Fali nekoliko lijekova za psihijatrijske pacijente i dijabetičare, Foto: Shutterstock

Pacijenti sa psihijatrijskim bolestima tvrde da su ovog mjeseca ostali bez dva lijeka koja se koriste protiv psihotičnih poremećaja, a zamjenu moraju da plaćaju jer se ne nalazi na pozitivnoj listi.

Prema tvrdnjama pacijenata, apotekama nedostaje lijek torendo od dva i klozapin od 25 miligrama za terapiju osoba sa šizofrenijom, a podsjećaju da od aprila fali lijek litijum karbonat koji koriste pacijenti sa bipolarnim poremećajem ličnosti.

Iz “Montefarma” su potvrdili da torendo nedostaje proizvođaču, ali i da apoteke na zalihama imaju isti lijek u drugim dozama.

“Torendo tablete 1mg i 3mg naše apoteke i dalje imaju na zalihama, deficitaran kod proizvođača je jedino Torendo 2 mg. Direktna paralela od drugog proizvođača Rissar dostupna je građanima, međutim nalazi se na negativnoj listi ljekova. Što se tiče lijeka klozapin od 25mg u manjim količinama je dostupan pacijentima, dopunu zaliha na skladištu očekujemo u narednim danima”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Prema ranijim podacima nadležnih, u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti u podgrupi oboljenja šizofrenija, šizotipski i sumanuti poremećaji pomoć ljekara zatraži godišnje oko 3.500 osoba.

Montefarm: Dijabetičari imaju zalihe ljekova

I pacijenti koji se liječe bez dijabetesa tvrde da nema lijeka viktoza. U “Montefarmu” tvrde da se o eventualnoj zamjeni, odnosno tome da li postoji terapijska paralela za te pacijente mogu izjasniti isključivo ljekari koji prate sami tok liječenja pacijenta.

“Zalihe lijeka Victoza iz skladišta Montefarma isporučene su posljednji put 27. septembra ove godine. Postupkom javne nabavke već je bila ugovorena nabavka ovog lijeka, međutim razlog trenutne nedostupnosti lijeka jeste činjenica da je na globalnom nivou potražnja za Victozom značajno veća od očekivane. Uz uvažavanje takvih globalnih okolnosti snabdijevanje se sve vrijeme nesmetano obavlja i sljedeća isporuka očekuje se u kratkom vremenskom periodu. Pacijentima koji koriste ovu vrstu lijeka izabrani ljekari propisuju recepte tako da imaju dovoljnu zalihu u slučaju da dođe do ovakvih zastoja u nabavci”, piše u odgovoru te ustanove.

Iz “Montefarma” su kazali da je, s obzirom da u njihovom sastavu posluje 56 apoteka, za nekoliko pacijenata koji su se obratili toj ustanovi obezbijeđen lijek povlačenjem iz apoteka u kojima je još bilo dovoljnih količina.

“Ono što je evidentno, shodno podacima kojima raspolaže Montefarm, je nagli rast potrošnje Victoze i u Crnoj Gori. U prilog navedenom činjenica da je promet navedenog lijeka u 2021. godini iz našeg skladišta bio prosječno 200 kutija mjesečno, u 2022. godini 550 kutija mjesečno, dok je prosječna potrošnja u 2023. dostigla skoro 900 kutija na mjesečnom nivou”, naglasili su.

U “Montefarmu” tvrde da je globalni trend rasta potrošnje viktoze, kao i u Crnoj Gori “neminovno je i to samo trenutno, usporio kontinuitet nabavke, jer ni dobavljač kao ni sami proizvođač nijesu mogli predvidjeti da će se samo potrebe naših apoteka u kratkom vremenskom roku uvećati četiri i po puta”.

Litijum karbonat fali od aprila

“Vijesti” su prije petnaestak dana objavile da pacijenti koji boluju od bipolarnog poremećaja mjesecima ne mogu u crnogorskim apotekama da podignu terapiju, pa lijek litijum karbonat kupuju uz recept u inostranstvu.

Jedino rješenje za taj problem je da Vlada izmijeni Osnovnu listu ljekova, kako bi se na njoj našao isti lijek, ali u drugom farmaceutskom obliku - kapsulama, koji trenutno državnom “Montefarmu” nude uvoznici.

Pacijenti kažu da nigdje u crnogorskim apotekama, uključujući i privatne, nema tableta koje im služe kao stabilizator raspoloženja, pa su primorani da litijum karbonat nabavljaju u regionu gdje im takođe traže izvještaj ljekara specijaliste, ali je jedina razlika u tome što se mora kupiti.

“Nije u redu da lijek koji se dobija o trošku našeg zdravstvenog fonda i dobija se isključivo na recept treba da tražimo po regionu. Takođe, to nije aspirin, već snažan lijek za ozbiljne afektivne poremećaje”, kazao je jedan od pacijenata.

Bonus video: