EK: Nova pravila ulaska u EU neće biti na snazi još najmanje godinu i po

Agencija EU u čijoj je nadležnosti i planirani Sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS) usvojila novi vremenski okvir koji predviđa njegovo puštanje u rad najranije na proljeće 2025.

4921 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova pravila ulaska u Evropsku uniju neće biti na snazi još najmanje godinu i po dana, prenosi N1. Kazali su da je informacija potvrđena tom mediju u Evropskoj komisiji.

Kako su naveli iz EK, Agencija EU za operativno upravljanje velikim IT sistemima u oblasti sloboda, bezbjednosti i pravde (EU-LISA), u čijoj je nadležnosti i planirani Sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS), usvojila je novi vremenski okvir koji predviđa njegovo puštanje u rad najranije na proljeće 2025. godine.

„Prema novom vremenskom okviru koji je usvojila EU-LISA, a politički podržao Savjet EU, nova mapa puta za isporuku nove IT arhitekture predviđa da će sistem za ulazak/izlaz biti spreman za rad u jesen 2024. i da će ETIAS biti spreman za puštanje u rad na proljeće 2025. godine”, rekla je portparolka EU Komisije Anita Hiper za N1.

Ona nije potvrdila ranije pisanje medija da je početak primjene ETIAS-a odložen je za maj te godine. godine jer “treća strana kasni sa primjenom ulazno izlaznog sistema”, kao i da postoji bojazan od dodatnih odlaganja.

ETIAS je sistem putem koga će stanovnici država koje imaju bezvizni režim sa EU (među kojima je i Crna Gora) i žele da putuju na teritoriju Unije, morati da se prijave i traže odobrenje za ulazak u Šengensku zonu, po cijeni od sedam eura.

Prema prvobitnom planu, ETIAS je trebalo da bude pokrenut u novembru ove godine, ali je primjena tog sistema prvo odložena za početak sljedeće godine, a potom i za maj 2025, uz mogućnost daljih odlaganja.

Bonus video: