Kolašin: Za Spomen-dom još 100.000 eura

Radovi na redovnom održavanju jednog od simbola Kolašina počeli su 8. avgusta, a razlozi za poskupljenje svode se na izuzetno loše stanje pojedinih elemenata tog objekta, koji su otkriveni tokom izvođenja radova

5865 pregleda 11 komentar(a)
Iznenadni troškovi: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović
Iznenadni troškovi: Spomen-dom, Foto: Dragana Šćepanović

Radovi na kolašinskom Spomen-domu, koji su planirani da koštaju 540.000 eura, kako se ispostavilo, biće skuplji za oko 100.000 eura u odnosu na prvobitni plan.

Razloga za to je, prema onome što su “Vijestima” kazali u Opštini, više, a svode se na izuzetno loše stanje pojedinih elemenata tog objekata, koji su otkriveni tokom izvođenja radova.

Kako objašnjavaju iz kabineta predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, prilikom izvođenja demontažnih radova primijećeno je da je stanje čelične konstrukcije prozorskih ramova u veoma lošem stanju. To se, tvrde, do početka radova nije moglo vidjeti “zbog postojanja pokrivnih lajsni”.

“Poslije uklanjanja limenih lajsni utvrđeno je da su čelični elementi ramova-kutijasti profili i obodni ramovi, usljed korozije truli, u tolikoj mjeri da ih je nemoguće reparirati. S tim u vezi, potrebno je nabaviti sve nove čelične elemente koji će biti ugrađeni na pripremljenim pozicijama, a kako bi uslijedila promjena i ugradnja stakala. Takođe, po uvođenju izvođača u posao, primijećeno je da odvodi za atmosfersku kanalizaciju propuštaju vodu. Kako su cijevi ugrađene čitavom dužinom kroz beton ne mogu se sanirati već je potrebno napraviti nove sa cijevnim razvodom na predviđenim mjestima…”, neki su od razloga za koje iz Opštine tvrde da su poskupjeli radove.

Pored toga, prilikom demontaže limova na krovu, kako objašnjavaju, utvrđeno je da se ispod njih ne postoji armiranobetonska ploča, kako se očekivalo, već je prostor bio ispunjen mineralnom vunom. Takođe, na kupolama su stradali nosači stakala, koji su istrurili, a ni ti radovi nijesu bili predviđeni prvobitnim tenderom. Zbog toga je, kažu u Martinovićevom kabinetu, potrebna hitna intervencija, koja podrazumijeva antikorozionu zaštitu i dodatne ankerne držače.

“Sve to je prouzrokovalo da u okviru dodatnih radova Opština Kolašin sa izvođačem potpiše Aneks ugovora za dodatne i nepredviđene radove u vrijednosti od oko 100.000 eura. Radovi na redovnom održavnju zgrade Spomen-doma otpočeli su 8. avgusta, a ugovorom je predviđen rok od 60 radnih dana koji podrazumijevaju idealne vremenske uslove (suvo i sunčano vrijeme) kako bi materijali za hidroizolaciju uopšte mogli da se nanose na krovne površine objekta, u skladu sa tehničkim karakteristikama materijala. Izvođač radove realizuje u roku u skladu sa planiranom dinamikom uzimajući u obzir vremenske uslove i karakteristike materijala koji se nanose”, tvrde u Opštini.

Podsjećaju da su projektom predviđeni radovi na redovnom održavanju koje obuhvata demontažne radove, postavljanje skele, armirano-betonske radove i sanaciju fasadnih površina (termoizolacija i hidroizolacija), kao i zamjenu stakala na svim prozorima objekta.

Na pitanje “Vijesti” da li će radovi na tom objektu, koji je jedan od simbola Kolašina, biti nastavljeni u dogledno vrjeme i kada je riječ o enterijeru, odgovoreno je da te poslove treba raditi u skladu sa saglasnostima nadležnog ministarstva i budžetskih mogućnosti lokalne uprave. Trenutne radove na Spomen-domu finsiraju se iz lokalnog budžeta i prvi su nakon više decenija.

Ranije je najvljeno da će, nakon adaptacije i rješavanja problema hidroizolacije, biti saniranja unutrašnjosti objekta, a fokus će biti stavljen na veliku kongresnu salu koja već godinama nije u funkciji.

Spomen-dom je podignut 1976. godine, u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), a građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušiča. Iz opštine podsjećaju da se “valorizacijom kulturno-istorijskih spomenika, posebno Spomen-doma koji je, kao značajno djelo jugoslavenske arhitekture predstavljen i na izložbi “Toward Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (MOMA, New York, jul 2018. – januar 2019) “otvara nova perspektiva u tom gradu, koji se posljednih godina ubrzano razvija”.

Prije nekoliko godina, Spomen-dom je bio jedan od četiri projekta “poslijeratnog graditeljskog nasljeđa s potencijalnim scenarijom razvoja” koje je Crna Gora predstavila na venecijanskom Bijenalu arhitekture. Prema izboru platforme Word Monuments Fund, ta zgrada našla se među 30 najatraktivnijih arhitektonskih dostignuća na svijetu.

Bonus video: