Remiković: Razmatramo najavu o odgađanju popisa, prekršili bismo zakon ako bismo stopirali aktivnosti

Zamjenica direktora Monstata je kazala da su u ovom momentu najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa, i da su Upravi policije uputili zahtjev u vezi sa procjenom bezbjednosti rada popisivača

18634 pregleda 36 reakcija 23 komentar(a)
Remiković, Foto: PR Centar
Remiković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 25.10.2023. 15:38h

Uprava za statistiku Monstat razmatra najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i priprema se za naredne korake, kazala je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

Ona je, na konferenciji za novinare Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, rekla da se aktuelnosti u vezi sa popisom mijenjaju iz sat u sat i da je Monstat u nezavidnom položaju.

“Postojeća odluka Vlade je da popis bude od 1. novembra. Uprava za statistiku bi prekršila zakon, ako u ovom momentu stopira aktivnosti na sprovođenju popisa”, navela je Remiković, prenosi Portal RTCG.

Ona je kazala da su u ovom momentu najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa, i da su Upravi policije uputili zahtjev u vezi sa procjenom bezbjednosti rada popisivača.

„Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, kazala je Ramiković.

Ona je rekla da je sada jako nezavidno pričati o daljim koracima, jer Monstat mora da postupa po zakonima.

"Popis održati kad se steknu uslovi za kredibilan proces"

Popis u Crnoj Gori treba da bude održan kada se postignu uslovi za kredibilan proces, u koji će svi imati povjerenja i u čije rezultate niko neće sumnjati, smatraju u nacionalnim savjetima manje brojnih naroda.

Članovi nacionalnih savjeta u Crnoj Gori su, na konferenciji za novinare, pozdravili najavu mandatara Milojka Spajića da će popis biti odložen, prenosi PR Centar.

Predsjednik Bošnjačkog vijeće u Crnoj Gori, Suljo Mustafić, rekao je da su vijest da će nova vlada odgoditi planirani popis doživjeli kao nagovještaj da bi novi premijer i njegov kabinet mogli napraviti korak u pravcu otvaranja dijaloga o uslovima pod kojima je moguće sprovesti kredibilan i legitiman popis.

“Nažalost, dosadašnji premijer pokazao je ignorantski odnos prema realnim zahtjevima pet manjinskih vijeća, koja u punom legitimitetu, kao krovne organizacije, predstavljaju gotovo četvrtinu stanovništva u Crnoj Gori”, kazao je Mustafić.

On je ukazao na potrebu šireg društvenog dijaloga uz učešće svih zainteresovanih strana - Vlade, institucija, Monstata, nevladinog sektora i nacionalnih vijeća, oko uslova za sprovođenje popisa stanovništva kao kontrolisanog i transparentnog procesa, uz slobodno izjašnjavanje svakog građanina.

Mustafić je rekao da smatraju da novi premijer treba da otvori dijalog i sasluša i uvaži zahtjeve vijeća, kao predstavnika manje brojnih naroda.

“Da bismo imali povjerenja u metodologiju popisa, moramo imati uvid u rad popisivača na terenu, potrebno je učešće naših sunarodnika u timovima popisivača i instruktora, kao i predstavnika naših vijeća u opštinskim popisnim komisijama”, rekao je Mustafić.

On je dodao da žele da popis, posljednji prije ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, bude uistinu evropski, kao proces od povjerenja, vjerodostojnosti i kredibiliteta za svakog građanina.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori, Faik Nika, smatra da popis treba organizovati kao u svim zemljama i da taj proces, koji je veoma važan, treba biti transparentan, inkluzivan i pouzdan.

“Od početka se ne preduzimaju adekvatni koraci za njegovu pripremu, polazeći od bitnih elemenata. Na primjer, na početku nijesmo imali materijale na albanskom jeziku. Bilo bi ispravno i veoma važno da predstavnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike u komisiji”, rekao je Nika.

On je pozvao Vladu Crne Gore da poštuje preporuke Evropskog parlamenta da se popis stanovništva odloži do stvaranja uslova u skladu sa standardima Evropske unije i nakon stabilizacije političke situacije.

“Smatramo razumnim da popis odložimo do stvaranja uslova kako bi taj proces dobio apsolutni legitimitet”, naveo je Nika.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, rekao je da je sadašnja situacija u Crnoj Gori veoma zapaljiva, i da vodi ka dodatnim podjelama i međuetničkim razmiricama.

On je pozdravio odluku mandatara i predložio da se u predstojećem mjesecu uloži dodatni trud kako bi se mogao definisati datum kada bi mogao početi popis.

“A to svakako nije jedan mjesec za bilo koga kome će argumenti opredjeljivati stavove”, dodao je Deković

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore, Sabrija Vulić, rekao je da je popis doživio kao takmičenje i da je on pokazao sve boljke crnogorskog društva.

“Posebna boljka je što se u popis krenulo apsolutno nespremno. Sa namjerom ili bez namjere, zaključite sami. Da li je mjesec dovoljan za restart je pitanje svih pitanja. Da li je mjesec dovoljno da se prihvati sve što nacionalni savjeti traže, ali i neki drugi akteri? Mjesec je kratak rok”, rekao je Vulić.

On smatra da je sada idealan momenat za početak dijaloga oko formalno pravnih i zakonskih uslova kada je u pitanju popis.

“Mi smo na početku i treba iskoristiti vrijeme pred nama kako bi se uzavrela atmosfera u društvu smirila i kako bi u normalnom okruženju i uslovima bez tenzija i pritisaka, bez grešaka i vanzakonskih radnji, došli do statističkog podatka. Stojim pri tome da bi popis lagano prošao da nema samo jednog pitanja - Vaša etnička pripadnost”, istakao je Vulić.

Predsjednik Romskog savjeta u Crnoj Gori, Mensur Šaljaj, ukazao je da je romska zajednica prilično zatvorena i da ga brine situacija da su Romi kao popisivači prijavljeni samo u Podgorici i Herceg Novom.

“Ono što me zaista brine je to da, ako Romi ne budu učestvovali u samom popisu stanovništva, veliki broj Roma neće biti upisan. Brine činjenica da će se ponoviti podaci iz 2003. godine kada je Roma u Crnoj Gori bilo oko dvije i po hiljade, a siguran sam da ih je 2003. bilo više nego 2011. kada ih je bilo 6.251”, rekao je Šaljaj.

On je ukazao da je jedan od problema i jezička barijera, što bi, kako je naveo, moglo dovesti do zloupotrebe podataka.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka smatra da popis treba raditi u mirnom ambijentu, kada se svi donosioci odluka, politički akteri, predstavnici manjina slože i pronađe metodologija prihvatljiva za sve.

“Dakle, popis treba da se uradi kada su svi saglasni u vezi metodologije, u mirnom ambijentu, a ne ovako, jer ovakav početak bi bio osuđen na propast”, rekao je Đeka.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da je veoma važno napomenuti da Spajić odluku nije donio samostalno, već nakon konsultacija sa onima koji treba da čine buduću vlast.

“To je vrlo važno i ima suštinski značaj za opredjeljivanje svih budućih odluka, koje budu donijete u ovoj državi. Znači, ne samostalno, nego sa svim konstituentima, među kojima ima onih koju su zagovornici da se popis održi sad i onih koji bi to odložili na određeni rok”, rekao je Bjeković.

On smatra da je po pitanju popisa veoma važan sveopšti konsenzus, “ali isto tako ne koristiti takvu činjenicu da ne dođemo nikad do određenog ambijenta u kojem treba sprovesti popis”.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović smatra da Vlada u tehničkom mandatu treba biti toliko odgovorna da svima, primarno Monstatu, da vrijeme i rok i omogući da se u regularnoj situaciji sa novom Vladom uđe u pristojan, odgovoran proces dogovora i normiranja aspekata koji se odnose primarno na kontrolu kvaliteta sprovođenja popisa.

“Ako ovaj procesni aspekt ne bude poštovan, bojim se da će Monstat biti u izuzetno ozbiljnom institucionalnom problemu i da ćemo doći u situaciju da formalno započnemo proces popisa i da on u datom trenutku mora biti prekinut, a ne odložen”, rekao je Radulović.

Predstavnik Udruženja pravnika Vidak Latković saglasan je da je odluka mandatara pozitivna, ali da se postavlja pitanje da li će 30 dana biti dovoljno da se sve nepravilnosti isprave.

On je rekao da je inkluzivnost nešto na čemu treba insistirati kada je riječ o kontroli obrade i prikupljanja podataka, i dodao da su predstavnici pravničke profesije spremni su da daju doprinos.

Član Igmanske inicijative Andro Martinović rekao je vjeruje da one koji donose odluke zanimaju samo tri pitanja, a to su pitanje nacije, jezika i vjere.

“Podsjetiću da je kada je formirana odlazeća Vlada, ona istakla tri važna cilja, oko kojih je postigla saglasnost. Jedan je bio potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora, drugi ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan i treći je popis. Kada jedna Vlada jasno u svojim prioritetima istakne jedno pitanje nemate više sumnje da su njeni ciljevi u tom smislu politički”, kazao je Martinović.

Prema njegovom mišljenju, neshvatljivo je da postoje kampanje oko toga kako će ljudi da se izjasne.

Predstavnik nevladine organizacije Komunica, Vladimir Nikaljević, ocijenio je da se u Crnoj Gori događaju procesi sa duboko političkim pozadinama.

Mirsad Rastoder iz Bošnjačkog vijeća je pozdravio najavu o odlaganju popisa jer se time, kako je rekao, obustavlja moguće nelegitiman postupak, podstiče smanjenje tenzija i otvara prostor za početak dijaloga o uslovima i kontroli za temeljito i kvalitetno sprovođenje popisa.

Bonus video: