Koprivica: Vladina providna briga za studente

Studenti bi, smatra profesor na Univertitetu Crne Gore, trebalo da su se odavno pobunili što neće studirati u gradu sa vrhunski opremljenim Kliničkim centrom i "neuporedivo boljim uslovima"
290 pregleda 13 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.08.2017. 13:49h

Bezlična Vlada premijera Markovića ostaće možda jedino upamćena po tome kako je, nauštrb autonomije Univerziteta Crne Gore i perspektiva visokog školstva, politikom čvrste ruke trenirala strogoću smjenjujući članove Upravnog odbora UCG i postavljajući nove, da bi tek nakon četvrtog glasanja „spasila“ uništeno Berane opstankom Visoke medicinske škole u tom gradu, kazao je profesor na Univerzitetu Crne Gore, Dragan Koprivica.

"Čitava ova šahovska farsa na visokom nivou, uz premještanje različitih figura, pokazala je i indolenciju univerzitetskih profesora, koji iz više razloga ne žele da se oglase i konfrontiraju s vlastima, a o suštinskim interesima UCG će valjda neki drugi put," rekao je Koprivica.

A o progresivnoj studentskoj populaciji danas, dodaje, možemo samo evocirati sjećanja, tim prije što njeni današnji predstavnici "vrlo vješto odrađuju naloge režima nauštrb napretka UCG, čime pokazuju da među njima rastu vješti budući političari."

"U isti kontekst su se dobro uklopili i budući studenti iz Berana, koji znaju da su kriterijumi na sjeveru svakako ispod onih u Podgorici, sa čime je i autor ovog teksta dobro upoznat nakon jedne godine izvođenja nastave u Beranama, gdje je nemoguće zadržati iste kriterijume kao na validnim univerzitetskim jedinicama," napominje Koprivica.

Studenti bi, smatra on, trebalo da su se odavno pobunili što neće studirati u gradu sa vrhunski opremljenim Kliničkim centrom i "neuporedivo boljim uslovima."

"Posebna priča u svemu ovom je klasična zamjena teza: studenti iz Berana, u želji za sticanjem najširih znanja, trebalo bi, u stvari, oštro da protestuju da im je neko zabranio da pređu u Podgoricu, velegrad s vrhunski opremljenim Kliničkim centrom i neuporedivo boljim uslovima. Umjesto toga, oni su se istrajno bunili da ne mrdnu iz Berana, da se upišu na program koji nije ni akreditovan, i pokazali da im je oportunizam bliža strana. A ako im se jednog dana sve diplome proglase za nevalidne, predlažem da se onda obrate premijeru, i pitaju ko je manipulisao beranskom omladinom u lokalno-političke svrhe pred predstojeće lokalne izbore," kazao je Koprivica.

Uostalom, dodaje on, ako sjednicu Upravnog odbora, na kojoj je Vlada konačno stekla dovoljan broj glasova, demonstrativno napusti jedan broj članova, pa i rektor Univerziteta, a predsjednik Naučnog odbora ocijeni da je riječ o grotesknoj političkoj odluci koja urušava akademizam i Ustavom zagarantovanu autonomiju Univerziteta, onda je jasno da je na UCG zaživjela mučna atmosfera nesaglasja. Od svega niko neće imati koristi, smatra Koprivica, a ponajmanje "izmanipulisani studenti iz Berana, koji studije na zabačenom i uništenom sjeveru doživljavaju kao moralnu pobjedu u korist struke i nauke. Smiješno, da nije tužno i otužno."

"Posebna priča je što naš Univerzitet, uz sve napore, najblaže rečeno, i ne stoji baš visoko na ljestvici evropskih univerziteta, a čitava ova ujdurma prijeti da ga još više unazadi i kompromituje pred međunarodnim univerzitetskim institucijama," napominje on.

U Vladi, kako ističe, za sve to i ne mare.

"Pandorina kutija oko validnosti diploma iz Berana je otvorena, pa studenti treba da studiraju po sumnjivom procesu i programu, uz putujuće profesore, te sve jednog dana može dospjeti i na sud, uz proteste iste te izmanipulisane studentske populacije. U svemu ovome svakom je jasno da je čitav ovaj galimatijas sveden na to da DPS, kad već nema nijedan drugi adut, po osnovu lokal-patriotizma pokuša dobiti sljedeće lokalne izbore u Beranama. Da na račun opstanka škole pobere političke poene u tom gradu, koji je ta partija na državnom i lokalnom nivou već odavno unazadila. A Univerzitet Crne Gore u ovoj providnoj igri je tek klasična moneta za potkusurivanje," zaključio je Koprivica.

Bonus video: