U Savjetu RTCG nema fotelje za sveštenike

Ministarstvo kulture odbilo predloge Mitropolije da se članovi Savjeta javnog servisa biraju iz dvije različite vjerske organizacije. Nijesu prihvatili ni druge izmjene zakona, uz obrazloženje da je Crna Gora sekularna država

17231 pregleda 265 reakcija 31 komentar(a)
Sa jedne od sjednica aktuelnog saziva Savjeta RTCG, Foto: Luka Zekovic
Sa jedne od sjednica aktuelnog saziva Savjeta RTCG, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo kulture i medija nije prihvatilo predlog Mitropolije crnogorsko-primorske da se dva člana Radio televizije Crne Gore (RTCG) biraju iz redova dvije različite vjerske zajednice.

Mitropolija je tokom javne rasprave o nacrtu zakona o javnom medijskom servisu tražila da se broj članova Savjeta RTCG poveća sa 11 na 13, a “u cilju zadovoljenja javnog interesa, informisanja i obrazovanja javnosti o vjerskim pitanjima”.

“Potrebu za predlaganjem kandidata iz vjerskih zajednica za članove Savjeta posebno nalazimo u praksi Evropskog suda za ljudska prava koji je u presudi Oto-Priminger-Institut protiv Austrije, iz koje se nedvosmisleno može zaključiti da je pravo na poštovanje vjerskih osjećaja dio prava na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovjesti predviđeno članom 9 Konvencije...”, piše između ostalog u predlogu.

U Ministarstvu, međutim, tvrde da “shodno mišljenju pribavljenom od eksperata Savjeta Evrope nema mnogo primjera vjerskih grupa u odborima javnih emitera u EU, posebno u upravnim odborima”, kao i da se preporučuje da javni servis razmotri razvoj neformalnijih tipova foruma koji omogućavaju dijalog sa širokim spektrom predstavnika društva, uključujući vjerske i druge reprezentativne grupe.

Ministarstvo nije prihvatilo ni preostala četiri predloga Mitropolije, koja je između ostalog tražila izmjenu odredbe prema kojoj su “javne usluge programske obaveze RTCG koje ispunjavaju demokratske, socijalne, vjerske i kulturne potrebe crnogorskog društva i garantuju pluralizam, uključujući i kulturnu i jezičku raznolikost...”. Iz Ministarstva su u obrazloženju naveli da je Crna Gora Ustavom definisana kao sekularna država.

“Navedene potrebe se mogu zadovoljiti i zadovoljavaju postojanjem komercijalnih medija vjerskog karaktera, te se shodno tome javnom servisu, a polazeći od načela sekularnosti, ne može nametnuti obaveza emitovanja predloženog medijskog sadržaja”, navode iz Ministarstva kulture i medija.

Taj Vladin resor nije prihvatio ni predlog 47 nevladinih organizacija da se broj članova Savjeta poveća na 13. Odbijen je i njihov predlog da se po jedan član Savjeta bira iz redova nevladinih organizacija iz oblasti medija, zaštite ljudskih prava i sloboda, kao i oblasti rodne ravnopravnosti, prava na zdravu životnu sredinu, zaštite prava lica sa invaliditetom, Advokatske komore i Nacionalnog savjeta manjinskih naroda.

Media centar predložio je i da se kroz izmjene zakona naknade članovima umanje za 50 odsto, čime bi se iznos ukupnih sredstava za Savjet RTCG smanjio u odnosu na sredstva koja je potrebno izdvojiti ako bi se primijenio važeči zakon. Ministarstvo kulture nije prihvatilo ni to da se u roku od osam dana od dana stupanja na snagu novog zakona pokrene postupak za imenovanje članova Savjeta jer, kako tvrde, “nije preporučljivo ugrožavati stabilnost javnog servisa time što bi svaka zakonska promjena značila i potencijalnu promjenu članova Savjeta”.

Televizija Vijesti i Nova M tražile su i da se doda odredba po kojoj RTCG obavlja komercijalne djelatnosti poštujući propise o zaštiti konkurencije, a posebno ne pruža komercijalne usluge po cijenama nižim od tržišnih, kao i da u slučaju kupovine isključivih prava na emitovanje radijskih, televizijskih ili drugih sadržaja od izuzetnog značaja, uključujući i sportske događaje, ustupi neiskorišćeni sadržaj drugim pružaocima usluga, što je Ministarstvo ocijenilo neprimjenjivim.

Camović Veličković traži smjenu Drljevića

Zamjenica predsjednika Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković podnijela je juče inicijativu za razrješenje predsjednika tog tijela Veselina Drljevića.

Ona je saopštila da inicijativu podnosi zbog zloupotrebe položaja i kršenja poslovnika o radu Savjeta RTCG. Camović Veličković tražila je da se savjet o tome izjasni na prvoj narednoj sjednici.

Bonus video: