Jovanović: Popis na čekanju, dezinformacije na snazi

Urednica portala Raskrinkavanje Jelena Jovanović rekla je da su mediji iz Hrvatske, govoreći o popisu, kazali da “Crna Gora ulazi u ključnu fazu svojeg opstanka kao suverene države i nacije”

7800 pregleda 4 komentar(a)
Jelena Jovanović, urednica portala Raskrinkavanje, Foto: CDT
Jelena Jovanović, urednica portala Raskrinkavanje, Foto: CDT

Dezinformaciona i sugestivna kampanja o tome da li će se i kako građani nacionalno i vjerski izjasniti na popisu ostaje na snazi dok se čeka na odluku da li će taj proces biti i formalno odložen, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Urednica portala Raskrinkavanje Jelena Jovanović rekla je da su mediji iz Hrvatske, govoreći o popisu, kazali da “Crna Gora ulazi u ključnu fazu svojeg opstanka kao suverene države i nacije”.

„Njihove kolege iz Srbije su zahtjeve za odlaganjem popisa i najavu bojkota opozicionih partija uokvirili u prilično “ilustrativan” naslov - “Bježe od popisa kao đavo od krsta”“, dodala je Jovanović.

Ona je rekla da su marginalni portali iz Srbije izvještavali o popisu frazama poput “strah od istine”, kao i govorom mržnje - popis ometaju “šiptari” i “milogorci”.

Jovanović je navela da je protekli period obilježilo i dezinformisanje javnosti i u domaćim medijima.

Ona je dodala da se moglo pročitati da su “Hrvati u Evropskom parlamentu (EP) histerisali protiv popisa” u Crnoj Gori.

„Potkrala se i greška da je EP pozivao na bojkot popisa, umjesto na odlaganje“, kazala je Jovanović.

Kako je navela, reciklirana je izjava premijera Dritana Abazovića o Srbima u Crnoj Gori koju je dao još 2021. godine.

Prema riječima Jovanović, potpuno su izmišljene izjave pojedinih političara koje navodno govore o bojkotu popisa, odnosno o tome kako će se ko od njih nacionalno izjasniti.

„Čak tri puta smo morali da ponovimo da popis neće i ne može utvrditi koliko bivši funkcioneri imaju stanova“, rekla je Jovanović.

Ona je navela da se u širenje te dezinformacije uključila i RT Balkan (Raša Tudej na srpskom jeziku), dajući prostor sagovornicima koji ocjenjuju da će kroz popis u Crnoj Gori izaći na vidjelo sve “prevare i gadosti Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića".

Jovanović je kazala da je sprski istoričar Aleksandar Raković rekao da “građani Crne Gore treba da se izjasne da su po nacionalnosti Srbi, da govore srpskim jezikom i da su pravoslavne vjere”.

„Raković poručuje da treba sačuvati kopije popisnica jer bi, potencijalno, na osnovu njih mogla da se ostvaruju prava u Srbiji“, rekla je Jovanović.

Takav postupak, kako je navela, bio bi direktno suprotan crnogorskom zakonodavstvu, odnosno članu 29 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova.

Ona je podsjetila da je tim članom propisano da se podaci i upitnici prikupljeni popisom ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Jovanović je navela i izjavu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića koji je, kako je kazala, rekao da „ukoliko slučajno ne želite da učestvujete u popisu (iz bilo kog razloga) onda ste na strani mafije, ili ste njen plaćenik“.

„I dok čekamo ko će i kada i formalno odgoditi popis, jedno je sigurno – dezinformaciona i sugestivna kampanja o tome da li će se i kako građani/ke nacionalno i vjerski izjasniti ostaje na snazi, a na nama je da joj se suprotstavimo“, poručila je Jovanović.

Bonus video: