Vodni terminal Aerodroma Tivat potpuno devastiran

U katastrofalnom stanju objekat na Aerodromu Tivat koji su prije godinu i po pompezno otvorili čelnici Vlade i Morskog dobra. Umjesto glisera i jahti, uz operativnu obalu terminala mještani vezali ribarske barke i mala plovila

19065 pregleda 46 reakcija 16 komentar(a)
Prevrnuta i poharana biletarnica i srušena pergola, Foto: Siniša Luković
Prevrnuta i poharana biletarnica i srušena pergola, Foto: Siniša Luković

Objekat vodnog terminala Aerodroma Tivat, koji je prije godinu i po na lokaciji Blato u blizini praga piste 14 napravilo Javno preduzeće Morsko dobro, a koje njime i gazduje, potpuno je devastiran.

Velika drvena pergola na vodnom terminalu potpuno je srušena i iščupana je iz betonske osnove, dok je montažni metalni objekat biletarnice-stražare, prevrnut, razbijen i u međuvremenu poharan.

To, kako “Vijesti” saznaju, nije sasvim produkt vandalizma, već je drvena konstrukcija koju je izgradilo Morsko dobro popustila i srušila se pod udarima vjetra, a onda je vjerovatno za sobom povukla i prevrnula i objekat biletarnice-stražare, iščupavši ga iz temelja i pokidavši instalacije.

Bez obzira na to što se ova havarija na objektu kojim zvanično upravlja Morsko dobro desila još ljetos, ta državna firma na čijem su čelu predsjednik Odbora direktora Blažo Rađenović (URA) i izvršni direktor Mladen Mikijelj (Nova), do sada nije učinila ništa da se počinjena šteta otkloni i taj privremeni objekat dovede u makar vizuelno pristojno, ako već ne i funkcionalno stanje.

Tužnu sliku promašene investicije u gradnju i opremanje vodnog terminala tivatske vazdušne luke, upotpunjuju i polomljene klupe na betonskom pristanišnom platou, polomljeno i zapušteno ukrasno rastinje, kao i nepokošena trava, dok se umjesto pompezno najavljivanih glisera i manjih jahti koje su trebalo da dovoze i preuzimaju avio-putnike, uz operativnu obalu terminala, vezane ljuljuškaju ribarske barke i mala plovila mještana.

Iz Morskog dobra nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega je to državno preduzeće dozvolilo da se vodni terminal Aerodroma Tivat kojim ono upravlja ovako uruši i devastira, niti kada će Morsko dobro sanirati objekat i upristojiti njegov izgled.

Uništena drvena pergola
Uništena drvena pergolafoto: Siniša Luković

Ta firma je u gradnju i opremanje ovog objekta, pred špic ljetnje sezone 2022. godine, utrošila preko 30.000 eura, mimo tada važećeg sopstvenog Plana korišćenja sredstava JPMD za tu godinu. Postupajući po osnovu zaključka Vlade iz maja prošle godine, Morsko dobro je na lokaciji Blato na samo nekoliko desetina metara od praga piste 14 aerodroma Tivat, ali van ograde aerodromskog kompleksa, napravilo privremeni objekat vodnog terminala, radi navodnog smanjenja problema koji putnici sa aerodroma Tivat imaju prilikom drumskog transfera iz te vazdušne luke do krajnjih destinacija do kojih oni putuju, a zbog ljeti katastrofalno zakrčene Jadranske magistrale kroz Tivat.

Objekat je napravljen mimo onoga što za tu lokaciju propisuje zvanični Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine, kao i bez dobijenih urbanističko-tehničkih uslova od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, odnosno od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, s obzirom na to da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije “Aerodrom Tivat”.

Uz to, taj je objekat napravljen bez uporišta u tada važećem Planu korišćenja sredstva JPMD za 2022.

JPMD je, uprkos svemu tome, na kraju na lokaciji Blato izvršilo betoniranje platoa koji vodi do tamo od ranije napravljenog betonskog mula, izgradilo biletarnicu i manji sanitarni čvor, kao i uredilo i asfaltiralo veliki plato za parkiranje vozila, te postavilo elektroenergetsku infrastrukturu, rasvjetu i hortikulturno uredilo čitav prostor sadnjom raznog bilja i drveća.

Polomljeno ukrasno rastinje
Polomljeno ukrasno rastinjefoto: Siniša Luković

Sve to učinjeno je i bez dobijene formalne saglasnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, iako se privremeni objekat vodnog terminala nalazi u za sigurnost letjenja na aerodromu Tivat vrlo osjetljivoj zoni prilaznih ravni za slijetanje aviona na pistu 14, odnosno odlaznih ravni za polijetanje sa piste 32, te nekim svojim djelovima “probija” maksimalne visine objekata koji se tu čak i samo privremeno smiju nalaziti.

Da bi ironija onoga što je JPMD prošle godine uradilo na lokaciji Blato bili potpuni, objekat “privremenog vodnog terminala” napravljen je u tzv. jet blast, odnosno zoni opasnoj za zadržavanje ljudi i vozila zbog udara izduva mlaznih motora aviona koji polijeću sa piste 14, a na što jasno ukazuje i znak upozorenja koji je JP Morsko dobro naprasno uklonilo nakon što su mediji pisali o tome da je objekat tzv. terminala sagrađen u opasnoj zoni.

Barke mještana umjesto glisera
Barke mještana umjesto gliserafoto: Siniša Luković

“Vodni terminal je bio obećanje predsjednika Vlade, a ovo što sada dobijamo u Kukoljini nije klasični vodeni terminal kakav Aerodrom Tivat i Crna Gora zaslužuju, već privremeno rješenje koje smo postigli u rekordnom roku. Turisti koji budu slijetali na aerodrom i nakon toga koristili ovaj terminal za dalji transfer, mislim da će imati sasvim drugačiji i mnogo ljepši i intenzivniji prvi doživljaj Boke i Crne Gore i neće čekati u dugim kolonama na cestama”, kazao je premijer Dritan Abazović koji je sporni objekat posjetio i inaugurisao 6. jula prošle godine u društvu čelnika JPMD i partijskih kolega iz URA, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović i tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, te predsjednika UO Aerodroma Crne Gore Eldina Dobardžića.

Uprkos Abazovićevom optimizmu da će vodni terminal učiniti čudo za smanjenje drumskih gužvi od aerodroma Tvat prema bokeljskim hotelima, objekat koji je prošle godine napravilo JPMD, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” tokom cijelog prošlog i ovog ljeta opslužio je ukupno tek par desetina putnika.

Iz Morskog dobra nisu odgovorili ni na zahtjev da saopšte statistiku prometa putnika preko tzv. vodnog terminala aerodroma Tivat od 1. maja do 1. oktobra ove godine.

Bonus video: