Moderan i efikasan zdravstveni sistem -jedno od obećanja buduće vlade

Spajić najavljuje i da će Ministarstva zdravlja raditi na tome da Crna Gora postane međunarodno poznata destinacija za zdravstveni turizam

10099 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krajnje je vrijeme da građani Crne Gore konačno dobiju zdravstveni sistem kakav zaslužuju, sistem zasnovan na uvijek dostupnoj kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, u modernijim bolnicama i uz smanjenje mogućnosti nestašice ljekova.

Zato je, stoji u Programu rada buduće Vlade, jedan od ključnih prioriteta kreiranje modernog i efikasnog zdravstvenog sistema, “koji će biti dostupan svakom našem građaninu”.

“Reformom na nivou primarne zdravstvene zaštite, putem uvođenja savremenog integrisanog informacionog sistema, veće autonomije medicinskog osoblja, sistema plaćanja po učinku i drugim mjerama, omogućićemo veću pristupačnost i poboljšanje kvaliteta usluga uz holistički pristup pacijentu, njegovo lakše kretanje kroz sistem, kao i smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja”, navodi se u ekspozeu mandatara Milojka Spajića.

Ističe se i da će buduća Vlada “predano raditi na obnavljanju i proširenju postojeće infrastrukture zdravstvenih ustanova u Cmoj Gori, osnažujući time zdravstveni sistem, koji će biti spreman da efikasno odgovori potrebama naše populacije”.

“Na tom planu, pored izgradnje prijeko potrebne bolnice po najsavremenijim standardima u Glavnom gradu, poboljšaćemo opremljenost, kapacitete i uslove rada u zdravstvenim ustanovama širom države sa posebnim osvrtom na obezbjeđivanje najaktuelnijih medicinskih procedura, te kvalitetne gerijatrijske, palijativne i sveukupne zdravstvene njege”, navodi se su Programu rada buduće Vlade.

Unapređenje javnog zdravstva u Crnoj Gori biće još jedan prioritet buduće administracije Ministarstva zdravlja.

“Poboljšanje stanja u oblasti farmacije ostvarićemo mjerama racionalizacije i intezivnije kontrole potrošnje, razumim revidiranjem liste i uspostavljanjem robne rezerve ljekova. Kreiranjem povoljnog ambijenta za nabavku i distribuciju medicinskih sredstava značajno cemo redukovati mogućnost povremenih nestašica ljekova uz njihovu olakšanu kako fizičku, tako i finansijsku dostupnost”, navodi se u ekspozeu.

Spajić najavljuje i da će Ministarstva zdravlja raditi na tome da Crna Gora postane međunarodno poznata destinacija za zdravstveni turizam.

“Crna Gora sa svojom geografskom pozicijom, brojnim prirodnim turističkim atrakcijama, bogatom kultumom baštinom i razvijenom ponudom u segmentu rehabilitacije, stomatologije, estetske hirurgije i drugih grana medicine, posjeduje sve uslove da postane međunarodno prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma”, navodi se u ekspozeu.

Socioekonomski status, usavršavanje kao i bezbjednost zdravstenih radnika, ovećano je u ekspozeu, biće u fokusu budućeg Ministarstva zdravlja.

“Adekvatno mapiranje deficitarnog kadra uz redovnu i pravičnu dodjelu svih oblika usavršavanja, opredjeljivanje finansijskih sredstava za kontinuiranu edukaciju kao i intezivnije uspostavljanje bilateralne saradnje sa renomiranim medicinskim centrima u Evropi i svijetu učiniće naš zdravstveni sistem usklađenijim sa sistemima u zemljama članicama EU, što zapravo predstavlja suštinu djelovanja Ministarstva zdravlja”, zaključuje se u ekspozeu.

Bonus video: