Jače mjere sigurnosti na aerodromima zbog rata u Palestini

Uprava policije na aerodromima podigla nivo kontrole letova izraelskih kompanija, ali i radi pojačanu procjenu bezbjednosti izraelskih državljana u Crnoj Gori

9791 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa podgoričkog aerodroma (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Detalj sa podgoričkog aerodroma (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Uprava policije na crnogorskim aerodromima podigla je nivo kontrole avio-letova izraelskih kompanija, ali i radi pojačanu procjenu bezbjednosti izraelskih državljana u Crnoj Gori zbog eskalacije rata te zemlje sa Hamasom, saznaju “Vijesti”.

Bezbjednosna upozorenja i pojačane kontrole na aerodromima rade se zbog rizika da bi letovi avio-kompanija iz Izraela ali i državljani te zemlje mogli da budu potencijalna meta terorističkog napada palestinske paravojne organizacije ali i drugih islamskih radikalnih pokreta sa Bliskog istoka.

U fokusu pojačane bezbjednosne kontrole u Crnoj Gori su i diplomatski predstavnici Izraela u Crnoj Gori, ali i Jevrejska zajednica u Crnoj Gori...

Plan pojačanih mjera bezbjednosti u Crnoj Gori, zbog sukoba izraelske vojske i Hamasa, uradio je Sektor policije posebne namjene.

Zbog rata Izraela i Hamasa, koji je traje od 7. oktobra nakon što su pripadnici Hamasa ušli na teritoriju Izraela, pojačane kontrole na aerodromima i graničnim prelazima rade i policije regiona, ali i Evropske unije...

Pojačane mjere bezbednosti, ali i rigoroznije granične kontrole uvele su u orvom redu Njemačka, Francuska, Austrija, koja je podigla nivo terorističke opasnosti na četvrti (narandžasti) nivo i donijela odluku da gotovo 200 vojnika izađe na ulice, prvenstveno u Beču.

Njemačka je odmah pojačala granične kontrole, a potom je uvela privremene kontrole na svojim granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom ali i uvela bezbjednosne mjere oko jevrejskih vjerskih objekata ali i četvrti u kojima mahom žive Izraelci.

Zbog rata na Bliskom istoku reagovala je i Francuska koja je pojačala nadzor na granicama, a Generalna direkcija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su nove bezbjednosne mjere izdate i na osam aerodroma u toj zemlji posebno nakon talasa lažnih prijetnji da su na aerodromima i turističkim objektima u toj zemlji navodno postavljene eksplozivne naprave.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je, reagujući na napad, da je “čitava Evropa veoma uzdrmana”.

Rigoroznije kontrole na graničnim prelazima redom su uvele Italija ali i Slovenija, a kao razlog su navedeni povećani bezbednosni rizici zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku i pojačanog priliva migranata...

Mjere bezbednosti pojačala je Bosna i Hercegovina, a ministar u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je razlog za to bojazan od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka.

Rat izraelske vojske i pravaojnog Hamasa ušao je u 20. dan sukoba tokom kojeg su pripadnici Hamasa ubili gotovo 1.000 civila i oteli 224 osobe, koje drže u zarobljeništvu.

U izraelskom osvetničkom bombardovanju pojasa Gaze do sada je ubijeno gotovo 5.800 Palestinaca, od kojih su gotovo polovina djeca.

Bezbjednosna upozorenja i pojačane kontrole na aerodromima rade se zbog rizika da bi letovi avio-kompanija iz Izraela ali i državljani te zemlje mogli da budu potencijalna meta terorističkog napada palestinske paravojne organizacije ali i drugih islamskih radikalnih pokreta sa Bliskog istoka”...

Bonus video: