Amfilohije: Njegoš počiva u paganskoj tamnici

On je rekao da je “crnogorska prosveta” još polovinom dvadesetog vijeka Svetog Savu zamijenila Brozom i da je “brozomora najopakija bolest u istoriji Crne Gore”
37 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Mitropolija.me
Amfilohije, Foto: Mitropolija.me
Ažurirano: 21.08.2017. 12:08h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je juče svetu službu u Hramu Hristovog Vaskrsenja posvećenu ljetnjem vjerskom prazniku - Preobraženju.

On je dan ranije liturgiju povodom tog sveca držao i na Ključkom tavoru na Bjelasici, prenosi mitropolija.me

Amfilohije je u liturgiji kazao da je taj hram po svojim dimenzijama vjerna kopija srušene lovćenske crkve Svetog Petra Cetinjskog.

On je rekao da je “crnogorska prosveta” još polovinom dvadesetog vijeka Svetog Savu zamijenila Brozom i da je “brozomora najopakija bolest u istoriji Crne Gore”.

„Ono što je danas crnogorska prosveta nije ništa drugo, samo još gore od onoga. Onda je makar među vlastodršcima bilo još krštenih koji su još uvijek osjećali neke dublje stvari, makar za moral. A danas su nekršteni, obezboženi, koji su pljunuli na oltare, koji su srušili crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu“, rekao je vladika Amfilohije.

On je rekao da je jedna od svetih gora bio Lovćen, kao svetionik našeg naroda i Balkana, svetionik Evrope.

„On je to bio sa crkvom Svetog Petra Cetinjskog, sa moštima Svetog Petra II Tajnovica Lovćenskog. Srušena je ta crkva i podignuto čudovište pagansko, mnogobožačko. Njegoš je u tamnici od 1974. On je u najgoroj tamnici koja postoji u Evropi“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Bonus video: