Mojkovac: Mijenjaju način dodjele podrške

Opština Mojkovac u septembru nije dodijelila bespovratna sredstva za žensko preduzetništvo

3872 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Mojkovac planira da donese novu odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu.

Razlog za to je, kako se navodi u predlogu akt, koji će pred odbornicima biti na narednoj sjednici, što je važeća odluka, donesena 2020. godine, primjenom u praksi pokazala nedostatke. Prije svega, kako piše u obrazloženju, bio je loš način bodovanja biznis planova.

Opština Mojkovac, nakon prvog javnog poziva, u septembru, nije dodijelila bespovratna sredstva namijenjena za podršku ženskom preduzetništvu. Prema obrazloženju komisije, nijedna od prijava nije zadovoljila kriterijume prvog javnog poziva. Na javni poziv sa projektima javilo se osam žena, a kako je komisija konstatovala, dvije nijesu imale prebivalište u Mojkovcu, što je jedan od eliminatornih razloga. Preostalih šest prijava, piše u obrazloženju, predlozima projekata nije zadovoljilo osnovne pozitivne kriterijume, propisane odlukom koja reguliše oblast podrške ženskom preduzetništvu

“Prethodnom odlukom nije bila definisana donja granica osvojenih bodova potrebnih za finansiranje biznis plana. To je značilo da svaki biznis plan koji osvoji bilo koji broj bodova mora biti finansiran, bez obzira na kvalitet i sadržaj biznis plana”, obrazlažu iz Službe mendžera Opštine.

Prema novom predlogu, postojaće 10 kriterijuma za bodovanje biznis planova koji konkurišu za tu vrstu podrške. Među njima su vezanost biznis plana za prioritetne oblasti, podaci neophodni za početak vođenje biznisa i uspješno poslovanje u budućnosti, predlog predloge za finansiranje poslovne ideje iz sopstvenih i/ili drugih izvora finansiranja...Takođe i jasna vizija razvoja biznis ideje, te postojanje tržišta za relizaciju biznis ideje, kako i omogućavanja samozapošljavanja ili zapošljavanja.

Bonus video: