Dulovine ne smiju da trpe nikakvu gradnju

Još nema odluke o zaštiti područja poznate park šume u Kolašinu. Čak četiri parcele su privatno vlasništvo

4798 pregleda 3 komentar(a)
Dio park šume Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Dio park šume Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović

Više od 14 mjeseci je prošlo od kako su tadašnja predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, odnosno NVO “Natura”, Agenciji za zaštitu životne sredine podnijeli incijativu za pokretanje postupka zaštite područja Park šume Dulovine, a taj prostor još nema adekvatnu zaštitu.

Prema oskudnom i dotrajalom mobilijaru uočljivo je i da nema brige sa lokalnog nivoa o tom turistima i Kolašincima omiljenom mjestu za rekreaciju.

Kako su “Vijestima” kazali u lokalnom Sekreterijatu za zaštitu životne sredine, obiman posao izrade studije Agencija privodi se kraju, pa se nadaju da će do kraja godine dokument biti završen.

Trajnom zaštitom tog prostora, objašnjeno je u incijativi, omogućila bi se zaštita Dulovina od budućeg devastiranja i gradnje, jer važeća planska dokumenta to ne mogu da omoguće. Prema nacrtu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašin, i Dulovine bi pripale zelenom pojasu, u kojem ne bi bilo gradnje.

“Taj prostor će biti vjerovatno proglašen Predjelom izuzetnih odlika. Agencija je, minulih mjeseci, radila obimna istraživanja tog i okolnog prostora, to je obiman i kompleksan posao koji bi trebalo ubrzo da bude završen. Najvažnije je i planskim dokumentima taj dio opštine zaštititi od gradnje”, kažu u kolašinskom sekretarijatu.

Prostor zaštite obuhvatio bi, kako su prošle godine precizirali iz NVO “Natura”, 13 katastarskih parcela, ukupne površine oko 50.000 kvadrata. Međutim, među njima čak četiri parcele su privatno vlasništvo. Jedna od njih koja obuhvata i dio borove šume, a u neposrednoj je blizini Botaničke bašte, nedavno je i ograđena žičanom ogradom. Prema podacima sa Geoportala dio borove šume, u okviru dvije parcele, postao je privatni kupovinom od 2007, odnosno 2016. godine, dok su preostale dvije naslijeđene.

Iz kolašinskog katastra nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja koja se odnose na detalje kupoprodajnih ugovora za to zemljište.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da će granice budućeg Predjela izuzetnih odlika Dulovine biti precizno određene studijom koju radi Agencija, te da se ne zna hoće li se one poklopiti sa onima koje stoje u inicijativi. U svakom slučaju, objašnjavaju, uvjereni su u nastojanje da se taj prostor zaštiti na najkvalitetniji način.

Dulovine su, objašnjeno je lani u incijativi za zaštitu, “praktično jedina zelena površina koja je ostala u vlasništvu opštine Kolašin, a nalazi se blizu centra grada”. Iz NVO “Natura” podsjećaju da kolašinska park šuma predstavlja “vrijedan lokalitet sa pozicije zaštite biodiverziteta, ali i kao izletište za građane i turiste”. Dodaju da se na tom području nalazi i gradski rezervoar vode za piće.

Krajem pedesetih godina 20. vijeka, na tom prostoru zasađena je sastojina crnog i bijelog bora. U više navrata je obavljana proreda stabala pod nadzorom Uprave za šume, Područna jedinica Kolašin.

“Prirodan uticaj - sušenje stabala, lomovi od vjetra i snijega su u ovoj šumi ostavili prostor da se javljaju autohtone vrste kao što su jasen, javor, jova, bukva, grab, kao i ostale vrste, čije je ovo i inače prirodno stanište. Sada se na prostoru Park šume Dulovine praktično nalazi najveći broj vrsta koje rastu na ovim prostorima. Na južnoj strani zemljište je podbarno, tako da se tu javljaju i vrste kojima pogoduje takvo stanište”, piše u inicijativi.

Inicijatori su objasnili i da “usljed ekspanzije gradnje u Kolašinu svaka moguća namjena tog prostora za gradnju učinila bi nenadoknadivu štetu za Kolašin i za Crnu Goru”.

Bonus video: