Stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora pokušavaju spasiti povrijeđenu morsku kornjaču

Morske kornjače zaštićene su zakonom i mnogim međunarodnim konvencijama

15427 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Institut za biologiju mora Kotor
Foto: Institut za biologiju mora Kotor

Na plaži Pržna (Plavi horizonti) u Krtolima kod Tivta u subotu su mještani primijetili mladu jedinku glavate morske kornjače (Catetta caretta), o čemu su odmah obavijestili Institut za biologiju mora iz Kotora.

Izlaskom na teren stručnjaci Instituta, ustanovili su da kornjača ima tešku povredu glave koja nije novijeg datuma, a moguće i frakturu lobanje uz oštećenje mozga.

"Iako Institut još uvijek nema centar za oporavak morskih kornjača, s obzirom na izuzetno loše stanje ove kornjače, a budući da je u pitanju mlada jedinka koja još nije dosegla punu veličinu, odlučeno je da se prenese u Institut i smjesti u karantinski dio akvarijuma kako bi joj pokušali pružiti pomoć i liječenje. Posebno smo zahvalni kolegama i prijateljima iz Akvarija u Piranu, dr Manji Rogelji iz Slovenije i Aquariuma Pula iz Hrvatske, dr Mileni Mičić i njenom timu, na svesrdnoj pomoći i instrukcijama, te veterinaru dr Marku Petričeviću na stručnoj pomoći", saopštli su iz Instituta za biologiju mora iz Kotora koji pokušava da spase povrijeđenu mladu jedinku ove zaštićene životinjske vrtste.

Iz ove naučno-istraživačke ustanove koja se bavi morskim ekosistemom podsjetili su da su morske kornjače zaštićene zakonom i mnogim međunarodnim konvencijama.

mkornjača
foto: Institut za biologiju mora Kotor

U crnogorskim vodama se nađu uglavnom u tranzitu.

U većem broju borave u sjevernom Jadranu koji im predstavlja glavno mjesto ishrane, dok na jugu i oko grčkih ostrva polažu jaja.

Kao odrasle jedinke nemaju prirodnih predatora, ali čovjek i njegove aktivnosti su im jedna od glavnih prijetnji.

Procjenjuje se da se u Jadranu slučajno godišnje ulovi oko 2.500 jedinki.

Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u mreže 85 odsto je ulovljeno kočarenjem.

mkornjača
foto: Institut za biologiju mora Kotor

Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične kese) koji izgledom podsjeća na meduze kojima se hrane, te da veća količina plastike u želucu izaziva poteškoće, smetnje prilikom hranjenja, ali i smetnje u regulaciji plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinki.

U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača: glavata morska kornjača (Caretta caretta), zelena morska kornjača (Chelonia Mydas) i džinovska kožasta kornjača (Dermochelys coriacea).

Bonus video: