Kupuju tablete da uštede na papiru

Opština Pljevlja namjerava da uskoro sve materijale odbornicima šalje u elektronskoj formi...

12730 pregleda 4 komentar(a)
U planu i renoviranje skupštinske sale: Jovana Tošić, Foto: Goran Malidžan
U planu i renoviranje skupštinske sale: Jovana Tošić, Foto: Goran Malidžan

Odbornici lokalnog parlamenta u Pljevljima uskoro će pozive za sjednice i skupštinske materijale dobijajati u elektronskoj formi, kako bi se smanjila upotreba papira i olakšalo čuvanje informacija.

To je najavila predsjednica Skupštine opštine Pljevlja Jovana Tošić.

“U tu svrhu pripremili bismo i obezbijedili adekvatne uređaje, a smatram da su za to adekvatni tableti kako bi omogućili odbornicima da dobijaju materijale za sjednice. Cilj je da se smanji upotreba papira i da skrenemo pažnju na uticaj potrošnje papira na životnu sredinu. Biće mi zadovoljstvo da kao predsjednica Skupštine opštine Pljevlja omogućim svim odbornicima lakše funkcionisanje u lokalnom parlamentu”, kazala je Tošić.

Istakla je da je u Kapitalnom budžetu Opštine opredijeljeno 15.000 eura za renoviranje skupštinske sale.

“Namjera nam je da zamijenimo namještaj i omogućimo elektronsko prebrojavanje glasova u skupštinskoj sali. Takođe bi bilo i adekvatno omogućiti elektronsko slanje materijala, pozive za sjednice skupštine pozive za radna tijela kao i materijale slanjem na mejlove odbornika”, rekla je Tošić.

Skupština opštine Pljevlja, ističe ona, godišnje za štampanje skupštinskog matrerijala potroši značajna sredstva.

Odbornik DPS-a Haris Alavać smatra da bespotrebno ulagati novac u osavremenjavanje skupštinske sale jer je ona “dovoljno savremena i dovoljna odbornicima da donose kvalitetne odluke”.

Smatra da odbornici i bez kupovine tableta mogu da primaju materijale u elektronskoj formi na svojim mobilnim telefonima.

“Povećana nam je odbornička nakada sasvim dovoljno i mi možemo, ako hoćemo i ako želimo, i na svojim mobilnim telefonima da dobijamo materijale i pozive. Prema tome, ako se s jedne strane štiti životna sredina tako što nećemo dobiti papire koje poneki odbornici ne čitaju, a sa druge strane utrošiti 30-40 hiljada eura, mislim da je te pare bolje dati za neki ekološki projekat koji možete predložiti. Mislim da je to bacanje para”, smatra Alavać.

Odbornica Demokrata Božica Cvijetić smatra da bi bilo dobro da u narednom periodu odbornici, bar oni koji iskažu potrebu, materijal dobijaju isključivo u elektronskom obliku kako bi se izbjeglo bespotrebno štampanje, a ujedno i olakšalo čuvanje informacija.

“Imajući u vidu da se o zaštiti životne sredine više govori nego što se preduzimaju konkretne mjere, ovaj potez mogao bi poslati snažnu poruku. Smatram da se iz Skupštine može i treba da radi na promociji očuvanja životne sredine djelima, a ne samo diskusijama barem tim što će se izbjeći štampanje više hiljada stranica godišnje koje ćemo svi prije ili kasnije baciti. Oni odbornici koji su u mogućnosti mogli bi sve materijale dobijati u elektronskoj formi, a kolege kojima ovaj vid distribucije materijala ne odgovara mogu ih dobijati na već ustaljen način”, kazala je Cvijetić.

Bonus video: