Mojkovčani u posjeti Velikom Mederu

Iz mojkovačke lokalne uprave saopšteno je nakon radne posjete opštini Veliki Meder da su imali veoma konstruktivan sastanak sa predstavnicima, uz prisustvo istoričara i hroničara grada Lasla Varge

3379 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština Mojkovac
Foto: Opština Mojkovac

Opštine Mojkovac i Veliki Meder - pobratimska opština u Slovačkoj, utvrdili su šta je neophodno za realizaciju međudržavnog ugovora/sporazuma vlada dviju država o zaštiti i uređenju ratnih grobova i vojnih memorijala.

Iz mojkovačke lokalne uprave saopšteno je nakon radne posjete opštini Veliki Meder da su imali veoma konstruktivan sastanak sa predstavnicima, uz prisustvo istoričara i hroničara grada Lasla Varge.

“Utvrđeni su neophodni koraci za potencijalnu realizaciju budućeg međudržavnog ugovora/sporazuma, između vlada Crne Gore i Slovačke Republike, o zaštiti i uređenju ratnih grobova i vojnih memorijala. Dogovorena je sradnja u oblasti arhivske građe u Slovačkoj Republici koja se odnosi na vojničko groblje iz Prvog svjetskog rata u Velikom Mederu sa fokusom na civilne žrtve (žene i djecu) i potencijalnu pripremu publikacije o stradalima u zarobljeničkom logoru iz tog perioda, a koji su bili iz Mojkovca”, saopšteno je iz Opštine.

Mojkovačka delagacija, koju su činili predsjednici Opštine i Skupštine opštine, Vesko Delić i Marko Janketić, i v.d. direktora Direcije za imovinu Dejan Minić, posjetila je vojničko groblje iz Prvog svjetskog rata (1914-1918) u Velikom Mederu.

Saopšteno je da su Mojkovčani posjetu iskoristili i da dobiju iskustva u vezi sa EU fondovima, iz kojih se finansiraju projekti od značaja za zdravu životnu sredinu (prečišćavanje otpadnih voda, podsticajne mjere za investicije iz ove oblasti, razvoj komunalne infrastrukture, reciklaža komunalnog otpada, razvoj turizma).

Naveli su i da je “razmotrena mogućnost prekorgranične saradnje i uključivanje opštine u budućem zajedničkom projektu”.

Bonus video: