"Treba da zabrine podatak da je u većini crnogorskih opština bila negativna stopa prirodnog priraštaja"

Stopa prirodnog priraštaja prošle godine pala na 0,3, saopšteno na konferenciji o reproduktivnom zdravlju

6563 pregleda 4 komentar(a)
Dvodnevna konferencija o reproduktivnom zdravlju, Foto: FORS Montenegro
Dvodnevna konferencija o reproduktivnom zdravlju, Foto: FORS Montenegro

Zdravstvene radnike i donosioce odluka treba da zabrine podatak da je u većini crnogorskih opština prošle godine bila negativna stopa prirodnog priraštaja.

To je juče, na prekograničnoj konferenciji na temu “Unapređivanje reproduktivnog zdravlja” u Kolašinu, kazala dr Snežana Crnogorac.

“Stopa prirodnog priraštaja u Crnoj Gori od 1951. godine, kada je bila 20,8 pala je na 0,3 prošle godine, što je zabrinjavajuće. Naročito je niska i mahom negativna na sjeveru Crne Gore. Mi ne smijemo zatvarati oči pred ovim brojkama”, rekla je Crnogorac.

Ona je pohvalila odluku države koja je teške i skupe procedure vantjelesne oplodnje učinila dostupnim građanima. Kazala je da je u Crnoj Gori dva do tri odsto ukupno rođene djece rođeno zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji.

Crnogorac je kazala i da skrining svih karcinoma treba da sprovodi država, kroz jasan i organizovan sistem, a ne da to bude prepušteno pojedincima.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Ivana Živković kazala je da je ponosna što je dio tima koji je “uveo HPV vakcinaciju u Crnoj Gori”. Ona je najavila i da će Strategija za prevenciju nezaraznih bolesti da bude završena krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Cilj dvodnevne konferencije, kako su saopštili organizatori, je razmjena iskustava, mišljenja, modela dobre prakse i naučenih lekcija kada je u pitanju unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i regionu.

Bonus video: