Bakoviću za vikendicu "uskočili" otac i sestre

ASK tvrdi da bivši visoki policijski funkcioner nije prekršio Zakon i da su dokazima koje je dostavio “poklonili punu vjeru”

41815 pregleda 234 reakcija 100 komentar(a)
Enis Baković, Foto: SAVO PRELEVIC
Enis Baković, Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši visoki policijski funkcioner Enis Baković mogao je da isfinansira kupovinu vikendice od 58 metara kvadratnih i zemljišta od 267 kvadrata na Žabljaku i nije se ogriješio o Zakon o sprečavanju korupcije.

To stoji u odluci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koju potpisuje direktorica Jelena Perović.

Agencija je, tvrde u dokumentu objavljenom na sajtu te institucije, sprovela ispitni postupak, čime su ispunili dvije presude Upravnog suda u prethodne dvije godine.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) 27. oktobra je saopštila da je Upravni sud donio još jednu presudu, kojom nalaže Agenciji za sprečavanje korupcije da pokrene postupak provjere izvještaja o prihodima i imovini bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Enisa Bakovića.

MANS je inicijativu Agenciji podnio početkom 2020. godine, ali je ta institucija, saopštili su nedavno, tada odbila da se bavi porijeklom novca kojim je Baković kupio plac i vikendicu na Žabljaku.

"Podaci do kojih je tada došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da Baković nije iz zvanično prijavljenih prihoda mogao finansirati kupovinu nekretnina vrijednih 15.000", saopštili su iz MANS-a 227. oktobra.

Samo četiri dana kasnije - 31. oktobra, Agencija donosi rješenje u kome tvrdu da Baković nije prekršio Zakon.

"Agencija je… po zahtevu MANS-a, a postupajući po službenoj dužnosti, pokrenula postupak… Bivši javni funkcioner (ime u dokumentu je zatamnjeno) naveo je da su neosnovani navodi MANS-a, jer je vikendicu… sa zemljištem površine 267 kvadrata… kupio 2015. godine za 15.000 eura na način što je tada imao platu 1.100 eura, otac mu je dao 5.000 eura, dok su mu preostalih 5.000 dale dvije sestre u iznosima od 2.500 eura. Dodao je da je novac koji su mu dale sestre i otac prihodovan u 2015.", navodi se u odluci.

Agencija, inače, zatamni ime provjeravanog funkcionera u slučaju kada utvrdi da nije kršio Zakon.

Ističe se i da je Agencija izvršila uvid u kupoprodajni ugovor, izvještaj o imovini i prihodima Bakovića za 2014. i posebni izvještaj koji se odnosi na uvećanje imovine iz 2015.

"Uvidom u izvještaj o imovini i prihodima koji je funkcioner podnio 2014, utvrđeno je da je prijavio gotov novac u iznosu od 7.000 eura… Uvidom u bazu podataka Agencije, utvrđeno je da je javni funkcioner 2015. godine obavljao funkciju zamjenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici, te da su mu mjesečni prihodi iznosili 1.108,76 eura… Agencija je utvrdila da je bivši funkcioner dostavio detaljne podatke o osnovama sticanja vikendice… kojim je dokazima Agencija poklonila punu vjeru, cijeneći ih jasnim i istinitim", zaključuje se u odluci.

Baković je u martu 2021. smijenjen je sa funkcije pomoćnika direktora Uprave policije.

Upravni sud je nedavno po drugi put, takođe po tužbi MANS-a, naložio Agenciji da donese zakonitu odluku u slučaju kolekcije satova bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Iz te institucije "Vijestima" su kazali da na tom slučaju rade, ali da do sada "nije dostavljen nijedan materijalni dokaz" o skupoj kolekciji satova bivšeg šefa države.

"Nijedan materijalni dokaz nije pružen. Nakon ocjene prikupljenih dokaza, odluka će biti donijeta u zakonskom roku", odgovorili su "Vijestima" iz Agencije

Bonus video: