Nema gradnje nove škole u Tivtu

Samo dvadeset dana nakon uvjeravanja bivšeg premijera, stigao hladan tuš iz Vlade

9410 pregleda 27 reakcija 6 komentar(a)
Kompjuterska animacija novog školskog objekta u Donjoj Lastvi, Foto: Opština
Kompjuterska animacija novog školskog objekta u Donjoj Lastvi, Foto: Opština

Uprkos obećanjima najviših zvaničnika sada već bivše Vlade, kao i činjenici da je lokalna uprava Tivta pripremila svu neophodnu projektnu dokumentaciju i da su imovinsko-pravni preduslovi obezbijeđeni, Tivćani dogodine neće obilježiti početak radova na izgradnji nove zgrade područnog odjeljenja Osnovne škole “Drago Milović” u Donjoj Lastvi.

To je epilog rada Vladine Komisije za ocjenjivanje projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta države, koja gradnju nove školske zgrade nije uvrstila u spisak projekata u 17 crnogorskih opština koji će se dogodine finasirati iz sredstava kapitalnog budžeta države.

Od kandidovanih ukupno 159 projekata koje su u zakonskom roku do 15. marta Vladi podnijele opštine za uvrštavanje u kapitalni budžet države za 2024, Komisija je izabrala 75, da bi potom ova lista odlukom Ministarstva finansija bila svedena na samo 18 projekata čija će se realizacija dogodine finansirati iz državne kase. Po jedan projekat dobiće opštine Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Šavnik, Tuzi i Žabljak, dok će iz Podgorice biti finansirana dva projekta.

“Navedenih 18 projekata za 17 opština predlažemo na osnovu njihove “zrelosti”, kao i samih priorioteta predlagača, vodeći računa o broju dodijeljenih bodova od strane komisije. Prvi uslov za započinjenje bilo kakvih aktivnosti na svakom kapitalnom projektu, tj. za raspisivanje tendera, jeste postojanje izrađenog i revidovanog glavnog projekta, dok izabranog izvođača nije moguće uvesti u radove ako nije riješena eksproprijacija”, piše pored ostaloga, u “lnformaciji o predlogu liste prioritetnih kapitalnih projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta države u 2024. godini”, koju je uz odluku da finansira odabranih 18 projekata iz 17 opština, na svojoj posljednjoj sjednici prošle nedjelje usvojila Vlada premijera Dritana Abazovića.

Iako su i sami naveli da se “zrelim projektom” smatra onaj koji ima riješenu ekpropijaciju te izrađen i revidovan glavni projekat, među 18 projekata koje je za finansiranje iz državnog budžeta u 2024. odredila Vlada su tri koja nemaju zadovoljene te uslove: čak 18,24 miliona eura vrijedna gradnja Olimpijskog bazena u Baru za koju nije urađen projekat, 4,14 miliona eura vrijedna gradnja glavne saobraćajnice sa ostalom infrastrukturom u naselju Breza u Kolašinu za koju nije riješena eksporpijacija, te 2,5 miliona eura vrijedna rekonstrukcija školske ulice u MZ Kličevo u Nikšiću za koju takođe nije urađena projektna dokumentacija.

Iako je projekat koji je Vladi kandidovala Opština Tivat sa stanovišta tražene “zrelosti” bio daleko osnovaniji nego ova tri pojekta, Tivćani dogodine neće biti u prilici da obilježe početak gradnje nove škole.

Opština je u izradu i revidovanje glavnog projekta za taj novi prosvjetni objekat uložila skoro 20.000 eura. Sva dokumentacija protrebna za gradnju nove škole spratnosti Po+P+1 ukupne bruto površine 1.055 kvadrata je završena, a imovinsko-pravni problemi ne postoje jer bi se objekat gradio na mjestu postojeće škole u Donjoj Lastvi - dotrajale montažne barake iz 1980. godine koja se nalazi na zemljištu u vlasništvu Ministarstva prosvjete.

Procijenjena ukupna vrijednost gradnje ovog objekta (bez opremanja novim mobilijarom i opremom) je 1.338.408 eura sa PDV-om po čemu je on jeftiniji od polovine projekata koje je Vlada uvrstila na listu 18 odabranih.

Ovo područno odjeljenje OŠ “Drago Milović” pokriva teritorije mjesnih zajednica Lepetane, Donja Lastva i Seljanovo koje je i pojedinačno najveće naselje u Tivtu, a dotrajali montažni objekat star preko 40 godina sa samo četiri učionice ni izbliza ne može da zadovolji potrebe tog dijala grada. Uz to, čitava OŠ “Drago Milović” je već maksimalno preopterećena jer ove godine nastavu u njenom glavnom objektu u centru i dva područna odjeljenja u Donjoj Lastvi i Gradiošnici pohađa ukupno čak 1.939 upisanih učenika, što je skoro tri puta više kod projektovanih kapaciteta tih objekata.

“Ovu godinu iskoristili smo za pripremu projektne i druge dokumentacije a dogodine neće biti grada u Crnoj Gori koji neće dobiti ili novu školu, ili novi vrtić”, kazao je 9. oktobra u Tivtu Abazović, dodajući da će “sigurno krenuti gradnja dvadesetak novih prosvjetnih objekata, a ako budemo vrijedno radili, možda i 30”.

“Tivat je specifična opština, nema puno drugih opština u Crnoj Gori da u njima raste broj djece koja su upisana u školu, ovaj grad se zaista razvija brže nego drugi u Crnoj Gori i s tim u vezi i obrazovna infastruktura to treba da prati i da odgovori novim potrebama koje su ovdje pojavljuju”, kazao je tada Abazović.

Bonus video: