MANS: ASK vjeruje na riječ Bakoviću, dokaze ne traže

Iz MANS-a kažu da će se žaliti na odluku ASK-a, po kojoj Enis Baković nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije

11392 pregleda 51 reakcija 41 komentar(a)
Baković (arhiva), Foto: Boris Pejović
Baković (arhiva), Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je donijela još jednu odluku vjerujući “na riječ” javnom funkcioneru, a ne zvaničnim podacima koje i sama posjeduje.

To su juče “Vijestima” kazali iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), komentarišući to što je ASK, skoro tri godine nakon njihove inicijative i dvije presude Upravnog suda, donio odluku da se bivši visoki policijski funkcioner Enis Baković nije ogriješio o Zakon o sprečavanju korupcije. Iz MANS-a su juče najavili da će na odluku ASK-a uložiti tužbu Upravnom sudu.

Prema toj odluci, Baković je mogao da isfinansira kupovinu vikendice od 58 metara kvadratnih i zemljišta od 267 kvadrata na Žabljaku.

“Agencija je… po zahtjevu MANS-a, a postupajući po službenoj dužnosti, pokrenula postupak… Bivši javni funkcioner (ime u dokumentu je zatamnjeno) naveo je da su neosnovani navodi MANS-a, jer je vikendicu… sa zemljištem površine 267 kvadrata… kupio 2015. godine za 15.000 eura na način što je tada imao platu 1.100 eura, otac mu je dao 5.000 eura, dok su mu preostalih 5.000 dale dvije sestre u iznosima od 2.500 eura. Dodao je da je novac koji su mu dale sestre i otac prihodovan u 2015”, navodi se u odluci. Između ostalog, naveli su i da je ASK detaljnim podacima o osnovama sticanja vikendice, koje je dostavio Baković, poklonio punu vjeru, cijeneći ih jasnim i istinitim.

Iz MANS-a su juče istakli da je ASK u toj odluci u potpunosti povjerovao onome što je kao iskaz dobio od Enisa Bakovića, bez dodatne provjere prihoda kojima je ovaj bivši policijski funkcioner pravdao kupovinu nekretnina na Žabljaku.

“Baković je naveo da je za kupovinu nekretnina od porodice dobio 10 hiljada eura, te da se radi o prihodima koji su ostvareni tokom 2025. godine. Polovinu te sume (5.000 eura), Enisa Baković je dobio od svog oca, Šućka Bakovića, takođe javnog funkcionera (bivši ombudsman), dok je druga polovinu dobio od svojih sestara (po 2.500 eura). U kupoprodajnom ugovoru se navodi da je Enis Baković pomenute nekrenine na Žabljaku kupio u septembru 2015. godine”, podsjetili su iz MANS-a.

Tvrde da je porodica Baković, prema podacima iz imovinskog kartona Šućka Bakovića za pomenutu 2015. godinu, morala da se odrekne gotovo polovine zarade kompletnog domaćinstva da bi u septembru te godine mogla Enisu Bakoviću da pokloni 10.000 za kupovinu vikendice.

“Ova vrsta odricanja u koristi mlađeg Bakovića je vrlo vjerovatno predstavljala najveće opterećenje za njegove sestre koje su u tom momentu mjesečno zarađivale 480, odnosno 610 eura. U tom periodu porodica Baković nije prijavila sticanje nekog drugog prihoda. Iz onoga što je dostupno iz odluke ASK-a, očigledno je da se ta institucija nije detaljnije bavila vjerodostojnošću Bakovićevog iskaza, niti dovodila u sumnju to što su ‘donacije’ porodice bile tek ispod zakonskog limita, što je osiguralo da ih ne mora prijaviti”, istakli su iz MANS-a.

Iz ove nevladine organizacije tvrde da to nije prvi slučaj da Baković “pomoć” porodice koristi kako bi objasnio sticanje imovine koju ne bi mogao finansirati iz zvanično prijavljenih prihoda.

“Krajem 2019. godine Baković je nakon pisanja medija priznao da posjeduje sat marke “rolex”, model “submariner date”, ali da ga je kupio od rođaka za iznos koji je manji od 5000 eura, pa stoga nije smatrao da ima obavezu da ga prijavi ASK-u. I u ovom slučaju je izostala adekvatna reakcija ASK-a”, zaključili su iz MANS-a.

Bonus video: