Mural u čast Svetlane Kane Radević

Svetlana Kana Radević, jedna od prvih arhitektica u Crnoj Gori i svjetski priznata autorka, čija je djela čine jednim od najsvjetlijih simbola Podgorice

21000 pregleda 113 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Mural čuvene arhitektice Svetlane Kane Radević svečano je otkriven u centru Podgorice.

Mural je nastao u sklopu projekta "Izuzetne žene Crne Gore", kao rezultat saradnje Centra za ženska prava, Ambasade Holandije i Glavnog grada.

Autor murala, koji krasi ugao Njegoševe i Vučedolske ulice je likovni umjetnik Mišo Joskić.

"O liku i djelu Kane ne treba govoriti mnogo, jer je njen pečat ostavljen u vremenu. Posebno me raduje što će njen arhitektonski izraz i snažna ličnost, ovdje u centru Podgorice, poslužiti da podsjete na ono što je vrijedno... Ona je sa pravom jedan od simbola Podgorice. Nadam se da će više žena dobiti murale u glavnog gradu", kazala je na inauguraciji murala gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

Injac
Injacfoto: Nikola Saveljić

Joust Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije kazao je da je feminizam jako važan.

"Žene u crnogorskoj istoriji su uzorni modeli sljedećim mladim generacijama. Kana Radević je bila jedna od njih. Želimo da uradimo još murala posvećenih njoj", kazao je Reintjes.

Reintjes
Reintjesfoto: Nikola Saveljić

Tanja Markuš, koordinatorka Programa za kulturu Centra za ženska prava zahvalila se svim donatorima na projektu.

"Zahvalnost dugujemo i svim stanarima zgrade koji su nam se zahvaljivali što činimo ovo za njih", rekla je Markuš.

Markuš
Markušfoto: Nikola Saveljić

Iz NVO Centar za ženska prava kazali su da je inauguracija murala prilika da se kroz neformalno druženje razgovara o Kaninom djelu.

"Ovo je prilika i da zahvalimo umjetnicima koji su učestvovali u izradi murala, stanarima zgrade na kojoj je oslikan, kao i svima koji su nam pomogli u realizaciji", saopštili su iz te NVO.

Svetlana Kana Radević, jedna je od prvih arhitektica u Crnoj Gori i svjetski priznata autorka, čija je djela čine jednim od najsvjetlijih simbola Podgorice.

Bonus video: