Priznanja i zapaženi rezultati predstavnica Crne Gore na takmičenju u Kini

Ministarka Jakšić Stojanović je rekla da je "ovo pravi način na koji se predstavlja naša država i potvrđuje gdje je mjesto Crne Gore na svjetskim listama uspješnih mladih ljudi"

3818 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović primila je danas direktoricu Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Milenu Lipovinu Božović i predstavnice Crne Gore, učesnice takmičenja "Chinese Bridge Competition 2023", održanog u kineskom gradu Kinmingu - Alisu Bogdanović, Unu Pajović i Anu Rajak.

Ministarka je, uz čestitke za izuzetne rezultate, istakla "zavidni nivo znanja i upornosti mladih takmičarki, od preliminarne provjere gdje su se izdvojile u konkurenciji od 45 hiljada učesnika do finalne manifestacije i ulaska u uži izbor od 168 predstavnika iz 97 zemalja", saopšteno je iz ministarstva.

Jakšić Stojanović je poručila da je "ovo pravi način na koji se predstavlja naša država i potvrđuje gdje je mjesto Crne Gore na svjetskim listama uspješnih mladih ljudi".

Alisa Bogdanović je, kako se navodi u saopštenju, osvojila prvo mjesto u poznavanju kineskog jezika za neizvorne govornike, u kategoriji osnovnih škola. Najmlađa učesnica po kategorijama, Alisa Bogdanović, dobila je tri priznanja - Evropsku nagradu za najbolju učesnicu na takmičenju za učenike osnovnih škola, titulu prvakinje svijeta u takmičenju iz kineskog jezika i kulture, kao i priznanje za najbolje predstavljanje po izboru ostalih učesnika takmičenja.

Domaćin takmičenja "Chinese Bridge Competition 2023 " je Kineski centar za strane jezike i saradnju, kao i Ministarstvo obrazovanja Kine.

Zapažene rezultate postigle su, kako navode iz ministarstva, i predstavnice Crne Gore, ispred Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Una Pajović u okviru takmičenja za srednjoškolce i u kategoriji studenata - Ana Rajak.

"Resorno ministarstvo daje punu podršku talentovanim učenicima i studentima, da nastave da nižu uspjehe i na dostojan način pronose ime svoje države širom svijeta, kako su to učinile i ovoga puta Alisa, Ana i Una", istakla je Jakšić Stojanović.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija uručila je prigodne poklone predstavnicama Crne Gore na takmičenju u Kini.

Bonus video: