CGO: Skoro 60 odsto crnogorskih građana vjeruje da se u Srebrenici desio genocid, nezavisnost Kosova podržava 44 odsto

Sa druge strane, svega 16 odsto građana Srbije smatra da se u Srebrenici desio genocid, a nezavisnost Kosova podržava pet odsto građana

5803 pregleda 11 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Skoro 60 odsto crnogorskih građana vjeruje da se u Srebrenici desio genocid, dok nezavisnost Kosova podržava 44 odsto populacije, nalazi su istraživanje koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru projekta "“Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima".

Sa druge strane, svega 16 odsto građana Srbije smatra da se u Srebrenici desio genocid, a nezavisnost Kosova podržava pet odsto građana.

"Skoro 60 odsto građana/ki Crne Gore vjeruje da se u Srebrenici desio genocid, manje od četvrtine (23 odsto) da nije, a 17.5 odsto ne može da se odredi u vezi sa ovim pitanjem. Istovremeno, svega 16 odsto građana/ki Srbije smatra da se u Srebrenici desio genocid, preko polovine (52 odsto) da nije, a blizu trećine (32 odsto) nema stav oko tog pitanja. Nezavisnost Kosova podržava 44 odsto građana/ki Crne Gore, dok je suprotnog stava 38.5 odsto, a 17.5 odsto nema jasno definisanu poziciju. Ubjedljiva većina od 73 odsto građana/ki Srbije ne podržava nezavisnost Kosova, dok je na suprotnom stavu 5 odsto, a nešto više od petine nema stav oko tog pitanja", stoji u objavi CGO-a na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Bonus video: