Mtel je kompanija u kojoj to da li ste žena ili muškarac ne igra nikakvu ulogu

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Tatjanu Mandić

3951 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Mtel, Tatjana Mandić
Foto: Mtel, Tatjana Mandić

Prolazi vrijeme predrasuda o superiornosti polova i sve više povjerenja u radu i odgovornostima osvajaju žene. Žene polako zauzimaju pozicije i na mjestima za koje se smatralo da ih odgovornije i uspješnije mogu obavljati samo osobe jačeg pola, ali vrijeme demantuje sve

Tatjana Mandić, diplomirala je 1991. godine, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, prva u generaciji. Posjeduje niz sertifikata u oblasti računovodstva. Među prvih 50 u Crnoj Gori dobija zvanje sertifikovanog računovođe po programu ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). U Društvu za telekomunikacije Mtel d.o.o. je od njegovog osnivanja, prvo kao koordinator grupe poslova za fakturisanje, upravljanje i naplatu potraživanja, a od 2008. godine kao šef računovodstva. Na funkciju zamjenika direktora Sektora za ekonomske poslove dolazi 2013. godine, a od 2016. godine imenovana je za direktora Sektora za ekonomske poslove.

Pored funkcije direktora Sektora za ekonomske poslove, od juna 2021. godine, po imenovanju Odbora direktora Društva, obavlja funkciju izvršnog direktora Društva za telekomunikacije Mtel d.o.o.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, a za 2022. godinu je proglašena za najmenadžerku u Crnoj Gori u kategoriji „privreda“ od strane Unije poslodavaca Crne Gore.

Mtel
foto: Mtel, Tatjana Mandić

Koliko Vam je to što ste žena pomoglo, odnosno predstavljalo poteškoću u dosadašnjoj karijeri?

Dajem svoj maksimum u svemu čime se bavim. Takav stav primjenjujem i u poslu. Srećna sam što radim u kompaniji koja upravo to prepoznaje, bilo da ste žena ili muškarac. Iako je bilo mnogo prepreka i izazova tokom moje karijere, sa ponosom mogu reći da su me isključivo profesionalizam, posvećenost, znanje i rad preporučili i doveli do ovog mjesta u mojoj karijeri. To je ono što su prepoznali ljudi na odgovornim pozicijama u našoj Grupi, prije svega mislim na gospodina Lučića, koji je znao da cijeni moj rad i posvećenost kompaniji Mtel i ukazao mi povjerenje da ga zamijenim na poziciji izvršnog direktora.

Kako objašnjavate da je u poslovnom svijetu sve više žena na vodećim pozicijama?

Prolazi vrijeme predrasuda o superiornosti polova i sve više povjerenja u radu i odgovornostima osvajaju žene. Žene polako zauzimaju pozicije i na mjestima za koje se smatralo da ih odgovornije i uspješnije mogu obavljati samo osobe jačeg pola, ali vrijeme demantuje sve. Žene na visokim položajima su se počev od državnih organa, javnih preduzeća, kao i u privatnom biznisu pokazale kao vrlo odgovorne, sposobne, preduzimljive i svojim uspjesima su na radnim zadacima opovrgle teze o svojoj inferiornosti.

Žene jednako dobro mogu obavljati sve poslove u različitim sferama privrednog i društvenog života, tako da očekujem da će se posvećenost i odgovornost žena prema poslu sve više cijeniti i da će predrasuda o njihovim sposobnostima biti sve manje.

Da li su i u kojoj mjeri u društvu prisutne predrasude o biznisu kao sferi rezervisanoj isključivo za muškarce?

Ne mogu reći da se tokom svoje višedecenijske karijere nisam susretala sa predrasudama društva u vezi sa tim da li žene jesu ili nisu predodređene da pokrivaju visoke funkcije. I u razvijenijim društvima žene nailaze na barijere u karijeri. Međutim, Mtel je kompanija u kojoj to da li ste žena ili muškarac ne igra nikakvu ulogu. Sa ponosom mogu reći da pozicije u top menadžmentu većinom pokrivaju žene, a na rukovododećim mjestima su polovina žene. Naša kompanija upravo na taj način promoviše ravnopravnost i može da posluži kao primjer cijelom društvu, jer je sa takvim rukovodstvom Mtel lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

Žene jednako dobro mogu obavljati sve poslove u različitim sferama privrednog i društvenog života, tako da očekujem da će se posvećenost i odgovornost žena prema poslu sve više cijeniti i da će predrasuda o njihovim sposobnostima biti sve manje

Bonus video: