MOD: VCG će dobiti dinamičke simulatore za vozila JLTV, biće značajno umanjeni troškovi za obuku

Kako je saopšteno, generalni direktori direktorata za logistiku ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, Vladan Martić i Željko Kralj, potpisali su Implementacioni sporazum o saradnji na planu vojne obuke, kao i o zajedničkoj nabavci dinamičkih simulatora za vozila JLTV

2396 pregleda 1 komentar(a)
Simulatori, Foto: Ministartsvo odbrane
Simulatori, Foto: Ministartsvo odbrane

Vojska Crne Gore (VCG) dobiće dinamičke simulatore za vozila JLTV, kojima će biti značajno umanjeni troškovi za obuku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MOD).

Kako je saopšteno, generalni direktori direktorata za logistiku ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, Vladan Martić i Željko Kralj, potpisali su Implementacioni sporazum o saradnji na planu vojne obuke, kao i o zajedničkoj nabavci dinamičkih simulatora za vozila JLTV.

Vladan Martić, Željko Kralj
foto: Ministarstvo odbrane

Iz MOD su objasnili da su u pitanju simulatori za vozila kompanije Oškoš, sa integrisanim stanicama za naoružavanje visoke rezolucije.

"Sporazumom se preciziraju način implementacije i međusobna prava i obaveze u zajedničkoj nabavci simulatora za pomenuta vozila, kao i u saradnji na području vojne obuke", kazali su iz Ministarsva.

Oni su naveli da VCG već koristi JLTV vozila sa integrisanim stanicama za naoružavanje visoke rezolucije, ali da će nabavka simulatora značajno umanjiti troškove za obuku pripadnika VCG i doprinijeti daljoj modernizaciji i unapređenju obučavanja.

“Simulatori će se koristiti za obuku pripadnika VCG, vozača, operatera daljinski upravljivih stanica i komandira”, kaže se u saopštenju.

Simulatori će, kako se navodi, omogućiti i objedinjavanje obuke u onlajn /online/ formatu, gdje bi se pripadnici VCG istovremeno obučavali sa svojim kolegama iz Vojske Slovenije, što će dovesti do smanjenja troškova, ali i dostizanja viših standarda u obuci pripadnika Vojske.

Bonus video: