Opština Mojkovac: Ne isključujemo mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o otvaranju rudnika "Brskovo"

Oni su dali devet predloga u vezi otvaranja rudnika Brskovo

13466 pregleda 28 reakcija 21 komentar(a)
Plan izgleda rudnika Brskovo, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Plan izgleda rudnika Brskovo, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika Brskovo.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem opštine Mojkovac (razvoj industrije, poljoprivrede i turizma), vodeći brigu o demografskom i ekonomskom stanju Mojkovca te zaštiti životne sredine, Opština Mojkovac donijela je zaključke i predloge koji je uputila Vladi Crne Gore, odnosno premijeru Milojku Spajiću, kao i nadlažnim ministarstvima, saopšteno je iz te opštine.

Iz Opštine Mojkovac su kazali da je predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina - Brskovo "manjkav kao dokument" i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Oni su dali devet predloga u vezi otvaranja rudnika Brskovo.

"Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu. DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je ovaj projekat u koliziji sa strateški važnim razvojnim projektom skijališta “Žarski” na mojkovačkoj strani Bjelasice sa posebnim osvrtom na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je razmatranjem prethodno predloženih dokumenata zaključeno da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja inteziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama.

"Imajući u vidu da sada kroz koncesiono polje atmosferske vode prolaze kroz bivša rudarska okna i rijekom Rudnicom slivaju se u rijeku Taru i zagađuju je, pa u slučaju ne otvaranje rudnika (koji ovaj problem tretira) neophodno je uraditi projekat kojim bi se riješilo pitanje zagađenja", dodaje se.

Poručili su da je u planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije.

"U pogledu koncesione naknade ističemo da je ista niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Opština Mojkovac treba koncesionu naknadu da iskoristi u svrhu inplementacije razvojnih projekata. Otvaranjem rudnika investitor se mora obavezati da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore", piše u saopštenju.

"Zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini. Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: