Plate OSI čekaju rebalans budžeta

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju kazali su da isplate subvencija kasne, jer nema novca

6577 pregleda 6 komentar(a)
Fali para, nema subvencija: Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Fali para, nema subvencija: Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković

Isplata za subvencije zarada lica sa invaliditetom kasni jer nema novca, a sredstva za tu namjenu biće obezbijeđena nakon rebalansa budžeta.

To je “Vijestima” rekao Denis Martinović iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“U narednom periodu očekujem rebalans budžeta kojim će se opredijeliti određena sredstva za potraživanja po osnovu ostvarenog prava na subvenciju zarada lica sa invaliditetom. Zbog nedostatka sredstava za isplatu došlo je do kašnjenja u isplatama”, kazao je on “Vijestima”.

Sredstva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI obezbjeđuju se iz posebnog doprinosa koji uplaćuju poslodavci koji ne zapošljavanju lica s invaliditetom. Dodatno, sredstva se obezbjeđuju iz budžeta Crne Gore, budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji lice sa invaliditetom ima prebivalište, od donacija i pomoći domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica, te drugih izvoda u skladu sa zakonom.

Zbog nedostatka sredstava za isplatu došlo je do kašnjenja u isplatama”, kazao je Martinović “Vijestima”

Osim za subvenciju zarada, sredstva se koriste i za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za OSI, programe aktivne politike zapošljavanja u kojima učestvuju lica sa invaliditetom, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta lica sa invaliditetom...

Kako je Martinović rekao “Vijestima”, trenutno je 3.628 lica sa invaliditetom za koje poslodavci ostvaruju pravo na subvenciju zarada.

“Dok je njih 437 u procesu obrade”, rekao je on.

Bonus video: