Joković čestitao Njegošev dan: Svojim djelima podigao je Crnu Goru visoko na kulturnoj ljestvici Evrope

"Danas se sa posebnim pijetetom i poštovanjem sjećamo velikog vladara Crne Gore, Petra II Petrovića Njegoša, pjesnika, prosvetitelja i vladike"

4142 pregleda 14 komentar(a)
Joković, Foto: Boris Pejović
Joković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković čestitao je građanima Njegošev dan.

"U ime Socijalističke narodne partije Crne Gore i u svoje lično ime, svim građanima Crne Gore čestitam Njegošev dan, crnogorski praznik kulture. Danas se sa posebnim pijetetom i poštovanjem sjećamo velikog vladara Crne Gore, Petra II Petrovića Njegoša, pjesnika, prosvetitelja i vladike", navodi se u čestitci koju je dostavio SNP.

On je kazao da je Njegoš svojim vanvremenskim djelima "koja nam je ostavio i u kojima i danas prepoznajemo duh mudrosti i junaštva, koje su Crnogorce hrabrile pred svim izazovima sa kojima su se suočavali, podigao je Crnu Goru visoko na kulturnoj ljestvici Evrope".

Istakao je da je kao vladika učinio sve da ujedini crnogorska plemena, "ostavljajući nam u amanet da ne treba da se dijelimo, već da zajedno radimo na jačanju naše zemlje, poštujući sve one različitosti koje postoje među građanima Crne Gore".

"U to ime, još jednom svim građanima Crne Gore čestitam Njegošev dan, uz koga najbolje idu njegovi stihovi: 'Blago onom ko dovijeka zivi, imao se rasta i roditi'", zaključio je Joković.

Bonus video: